„Tai labai netikėtas, bet malonus faktas. Kai man paskambino Klaipėdos universiteto doktorantas Julius Morkūnas, kad jūroje mato delfinus, pats nuskubėjau patikrinti informaciją. Maloniai nustebau, kai savo akimis išvydau du delfinus, kurie laisvai plaukiojo Baltijos jūroje, prie Smiltynės krantų. Per 35 metus, kiek dirbu Jūros muziejuje, tai pirmas kartas, kai teko pamatyti tokį pasakišką vaizdą“, – pasakojo Lietuvos jūrų muziejaus vyriausiasis ichtiologas-muziejininkas Saulius Karalius.

Jis patvirtino, jog Baltijos jūroje pastebėti delfinai yra Atlanto afalinos. Jos plaukiojo maždaug už 500 metrų nuo delfinariumo.

„Gal kam nors ir kilo mintis, jog delfinariumo delfinai ištrūko į laisvę, bet galiu patikinti, jog visi mūsų delfinai yra savo namuose. Delfinariume gyvena Juodosios jūros afalinos. Jos išties labai panašios į Atlanto afalinas, tik yra šiek tiek mažesnės“, – tikino S. Karalius.

Atlanto afalinos užauga iki maždaug 3 metrų ilgio. Smiltynėje pasirodę delfinai buvo dideli, gerai įmitę, sveiki.

„Aišku, negaliu pasakyti, ar tai buvo du patinėliai, ar porelė. Matėsi tik tiek, kad jie tikrai nėra nusilpę, kad sveiki. Jie lyg žaidė, išdykavo, šokinėjo iš vandens į viršų. Buvo matyti, kad jie randa ir ėdesio – žuvų, nes jas išmesdavo į viršų. Be to, aplink ratus suko kirai, o tai reiškia, kad ir jie nusitaikė į delfinų nesuėstas žuvis“, – aiškino ichtiologas.

Jis skaičiavo, jog nuo 2000 metų tai jau trečias kartas, kai Baltijos jūroje buvo pastebėtos Atlanto afalinos.

„Pastarąjį kartą jos buvo pastebėtos 2007 metais, bet tada jos nebuvo taip arti kranto. Šio amžiaus pradžioje negyvas delfinas rastas išmestas į krantą Latvijos, Papės paplūdimyje, visai netoli Lietuvos sienos. Duomenų iš praėjusio amžiaus, ar tokie delfinai pasirodydavo Baltijos jūroje, nėra“, – teigė S. Karalius.

Jis nė neabejojo, jog žmones džiuginę, laisvai Baltijos jūroje plaukioję delfinai yra atklydėliai. „Baltijos jūra jiems gyventi ir veistis tikrai nėra tinkama. Ji – mažai druskinga, be to, ir su ėdesiu būtų problemų. Neabejoju, jog delfinai atklydo iš Šiaurės jūros per Danijos sąsiaurį. Reikia tikėtis, kad jie laimingai pasieks savo namus, nes Baltijos jūra jiems tikrai nėra tinkama, nors ir atrodė, kad jie čia jaučiasi gerai“, – kalbėjo S. Karalius.

Jis prisiminė, jog žvejai maždaug prieš savaitę Jūrų muziejui pranešė, jog prie uosto vartų pastebėjo banginį. „Dabar manau, kad jie matė šiuos delfinus ir supainiojo su banginiais. Supainioti lengva, nes Atlanto afalinos yra dideli gyvūnai, o kai virš vandens išnyra jų pelekas, gal ir gali pasirodyti, kad plaukia banginis“, – juokėsi pašnekovas.

Jis svarstė, jog delfinai Baltijos jūroje ties Smiltyne gali praleisti dar kelias dienas. „Buvo akivaizdu, kad jiems tokia nauja buveinė visai patinka, kad užtenka ėdesio, todėl gal jie ir neskubės namo. O žmonės, kurie apsilankys ant pietinio molo, gal dar pavyks pamatyti šį pasakišką reginį, kai virš vandens iššoka delfinai“, – samprotavo S. Karalius.