„Į mūsų sodybos, esančios Kėdainių rajone, tvenkinuką atskrido mandarininė antis. Palesė varlių, kurkulų ir išskrido“, - rašė skaitytoja.

Lietuvos ornitologų draugijos vadovas Liutauras Raudonikis GRYNAS.lt teigė, kad skaitytojai pasisekė, nes ji užfiksavo retą antį. Lietuvoje aptinkami pavieniai užklydę tokie paukščiai.

„Tai retas, bet neišskirtinis atvejis. Mandarininė antis Lietuvoje nuo 2004 metų stebima kasmet. Žinoma, žmogui į savo sklypą prisivilioti tokių ančių turbūt nepavyks, nes Lietuvoje per metus registruojami tik pavieniai paukščiai. Nors jei įsikuria, užsibūna ir ilgesnį laiką, o Vilniuje, prie Rusijos ambasados esančiuose tvenkiniuose, jos net žiemojo“, - pasakojo L. Raudonikis.

Anot pašnekovo, ilgesnį laiką šios antys būdavo stebimos Palangoje (Ražės upelyje), Juodkrantėje, Vilniuje. Kitur jos stebėtos trumpesnį laiką.

L. Raudonikio nuomone, tikrai įmanoma, kad paukštis dar grįš į moters kiemą: „Gali grįžti, jei surado tinkamas mitybines sąlygas. Paukščiai dažniausiai būna nebailūs ir nevengia žmogaus kaimynystės.“

Pirmą kartą Lietuvoje ši antis stebėta 1984 m. Šilutės r. Nuo 2004 m. kasmet registruojama mūsų šalyje, nors atskirais metais aptinkama negausiai - dažniausiai tik pavieniai paukščiai. Tai Tolimųjų Rytų paukštis, introdukuotas Vakarų Europoje, kur įsikūrė ir natūraliai gyvena, peri. Lietuvoje perėjimo atvejai nežinomi.
Mandarininė antis

Tai yra viena mažiausių ančių. Dydžiu jos panašios į mūsų šalyje aptinkamas dryžgalvę ir rudgalvę krykles. Patinėlis dėl savo apdaro puošnumo ir išskirtinumo su kitais paukščiais nesupainiojamas. Patelė labai panaši į iš Amerikos kilusią miškinę antį (Aix sponsa), kuri, kaip ir mandarininė antis, neretai laikoma nelaisvėje kai kuriose Europos šalyse. Mandarininės anties patelė palyginti su miškinės anties patele, yra šviesesnė, baltas žiedelis aplink akį ir antakis siauresni, snapas šviesesnis. Jos šviesios gelsvai rudos dėmės kūno šonuose yra kompaktiškesnės, apskritos (miškinės anties – pailgos). Ties antsnapio pamato šonais – neplati, bet gerai matoma balta juostelė. Jaunikliai panašūs į patelę, bet su rudesniu atspalviu.

Tai yra vienos gražiausių pasaulio ančių. Šių ančių sparnų plotis yra maždaug 70 cm. Suaugęs gaigalas sveria 630 g, o patelė 510 g.