Šios mažosios šimpanzės (lot. Pan paniscus) įspūdingi sugebėjimai buvo pirmą kartą pristatyti šį mėnesį vienoje iš BBC dokumentinio serialo apie primatus „Beždžionių planeta“ (angl. Monkey planet) serijų. Kanzi laužo įkūrimo scena buvo vienas iš labiausiai įsimintinų ir labiausiai žmonių elgesį primenančių serijos epizodų.

Jį galite išvysti žemiau:

Trumpame filmuke matyti, kaip šimpanzė renka šakas, laužo jas į mažesnes, pakuroms tinkamas šakeles bei krauna jas į krūvą. Tuomet jis mikliai atidaro degtukų dėžutę, paima vieną degtuką ir perbraukęs per dėžutės šoną jį uždega. Užkūręs laužą Kanzi ant šakelės atsargiai suveria minkštus zefyrinius saldainius (angl. marshmallows), palaiko juos arti liepsnos, kad šie šiek tiek išsilydytų, o vėliau juos karštus atsargiai valgo. 

Tiesa, Kanzi yra nepaprastas ir tarp bonobų. Jo sugebėjimus mokslininkai tiria jau kurį laiką, o BBC filmuoti vaizdai tik atnaujino susidomėjimą. Kanzi pirmą kartą išgarsėjo išmokęs bendrauti su žmonėmis specialių simbolių ir klaviatūros pagalba. Bonobas Kanzi, globojamas rezervato „Great Ape Trust“, itin gerai sutaria su savo prižiūrėtojais.

Mažosios šimpanzės yra vienos iš artimiausių žmonių giminaičių. Laisvėje jos gyvena tik drėgnuose Kongo Demokratinės Respublikos miškuose ir laikomos nykstančia rūšimi. Šiems gyvūnams didžiausią grėsmę kelia didelio masto brakonieriavimas.