Lietuvos zoologijos sodo baltasis lokys Kasparas rimtai negaluoja. Nerimą kelia vis negyjančios žaizdos ant jo kojos. Įtariama, kad keturkojis serga vėžiu.

„Žaizdos plečiasi, eina į pėdą. Kraujo tyrimai rodo, kad visa tai gali būti dėl vėžinio susirgimo“, – sakė zoologijos sodo vyriausiasis veterinarijos specialistas Viktoras Siniauskas.

Jis 16 metų lokio sveikatos būklę įvertino kaip sunkoką. „Kraujuoja didelis plotas čiurnos srityje, daug pažeistų audinių, vis susidaro pūliniai“, – pasakojo veterinaras.

Paprastai lokiai nelaisvėje gyvena apie 30 metų.

„Atsimenu, prieš trejus metus žaizdelė jau pakraujuodavo. Jis atsisėsdavo ir ją laižydavo“, – prisiminė Kaune įsikūrusio zoologijos sodo Žinduolių skyriaus vedėja Angelė Grėbliauskienė.

Ji džiaugėsi, kad Kasparo savijauta bent jau neblogėja. „Jis nėra apatiškas, gerai ėda. Bet gerai pažįstu šį gyvūną ir matau, kad jam skauda“, – pastebėjo vedėja. Eidamas lokys skaudančia koja vos vos remiasi.

„Stengiamės gydyti. Laikas nuo laiko lokį užmigdom, praplaunam, dezinfekuojam žaizdą, atliekam rentgeno tyrimą, po to lyginame rezultatus“, ­– kalbėjo V. Siniauskas.

Paskutinį kartą gyvūnas buvo užmigdytas prieš Kalėdas. Po švenčių procedūros vėl bus kartojamos.

Prieš dvejus metus Kasparui buvo lūžęs užpakalinės letenos pirštikaulis, vėliau prasidėjo šios kojos antkaulio uždegimas. Tačiau jį pavyko išgydyti.

Teigiama, kad onkologiniai gyvūnų susirgimai nėra išskirtinis dalykas. Jiems, kaip ir žmonėms, pasireiškia ir kraujo, ir kaulų, ir kitos vėžio formos.

Dar vienas sunkus ligonis zoologijos sode yra ponio patelė Gilė. Gyvūnas prieš porą mėnesių stipriai susižeidė koją – jai pažeistos sausgyslės. „Gilė yra neramaus būdo. Štai ir prisišokinėjo. Ji pasveiks, bet tam reikia laiko“, – pasakojo V. Siniauskas.

Šventes ligota sutiko ir kupranugarė Maša. Ji jau savaitė viduriuoja. „Duodam vaistų, skyrėm specialią dietą“, – teigė veterinarijos specialistas.