Skaitytojai GRYNAS.lt pasakojo, kad po truputį miškuose nyksta vertingi grybai: baravykai ir raudonikiai, o jų vietą užima vėlyvieji rudens grybai, pavyzdžiui, žaliuokės.

Gamtos tyrimų centro Mikologijos laboratorijos darbuotojas, mikologas Jonas Kasparavičius GRYNAS.lt teigė, kad vertingų grybų miškuose surasti dar kurį laiką bus galima.

„Teigti, kad vertingi grybai jau išnyksta, nedrįsčiau. Dar neatėjo tas laikas, nes spalio mėnesį paprastai jų dar galima surasti. Tačiau dabar yra šalnos, todėl natūralu, kad atsiras žaliuokių. Viskas priklauso nuo oro sąlygų“, - sakė J. Kasparavičius.

Mokslininkas apibūdino vėlyvojo rundens grybus: „Dažniausiai rudenį, kai baigiasi vertingiausi grybai, žmonės renka vadinamuosius baltikus, kurių yra net kelios rūšys, pavyzdžiui, žalsvasis baltikas, liaudiškai vadinamas žaliuoke. Tačiau tarkime voveraitės miškuose išsilaiko taip pat labai ilgai.“

Pasak pašnekovo, šie metai grybų atžvilgiu yra neblogi: „Kiekvieni metai grybų atžvilgiu yra specifiniai, šie neišimtis. Rudenį kai kuriuose vietose neblogai palijo, todėl ten grybų yra labai daug, tačiau kitur yra sausa ir ten grybų yra mažiau, bet bendrai šnekant, rudens derlius buvo neblogas. Šią vasarą buvo sausra, todėl grybų derlius vėlavo, nes dažniausiai jau ir vasarą galima surasti įvairių grybų, potencialo dar yra, tačiau, kaip jis bus išnaudotas priklauso tik nuo oro sąlygų.“

Norite pasigirti savo miške rastu laimikiu? Pademonstruokite savo pilnus krepšius, papasakokite, kurioje Lietuvos vietoje sėkmingai pagrybavote! Jūsų nuotraukų laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt!