„Prie tvenkinio Anglijos mieste pastebėjau, jog ančių būrelyje vyksta koks tai bruzdesys. Išsitraukiau kamerą ir pradėjau „pyškinti“. Peržiūrėjus vaizdo įrašą kilo klausimas, ar tai normalus šių paukščių elgesys? Kiek vėliau pastebėjau, jog vienas patinėlis stengiasi gint patelę nuo kitų patinėlių“, - rašė skaitytojas.

Ornitologas Julius Morkūnas, peržiūrėjęs vaizdo įrašą, sakė, kad toks ančių elgesys pavasario metu, kuomet vyksta jų poravimasis, nėra retas reiškinys.

„Didžiosios antys kovo - gegužės mėnesio pradžioje deda kiaušinius ir juos peri. Neseniai buvo pats poravimosi įkarštis. Jo metu patinai būna labai agresyvūs ir persekioja pateles, norėdami susiporuoti su kuo daugiau patelių, kad tikrai turėtų šansų susilaukti palikuonių. Poravimosi sezonui einant į pabaigą didelė dalis patelių būna išsislapsčiusios ir peri kiaušinius, kitos lieka tvenkiniuose, joms ir tenka visas patinų dėmesys. Kadangi patinai prie perėjimo neprisideda, tuomet lyčių santykis gerokai pasikeičia ir vienai patelei lieka apie 5 patinai. Tuo metu patelės, kaip matome iš vaizdo įrašo, sulaukdamos nuolatinio jaunikių dėmesio, labai išvargsta, kartais dėl tokių poravimosi veiksmų jos netgi žūva. Jei tai vyksta vandenyje, patinai agresyviai persekiodami pateles gali nuvarginti iki išsekimo“, - aiškino J. Morkūnas.

Ornitologas pasakojo, kad pernai pats buvo iš vandens ištraukęs didžiosios anties patelę, kuri vos galėjo plaukti ir net nepastovėjo ant kojų. Ją tuo metu nuolatos „niurkė“ 6 jaunikliai: „Kai patinai pastebi, kad patelė nesipriešina, ar neturi jėgų, jie dar aktyviau puola ja naudotis. Ančių poravimasis vyksta vandenyje, sausumoje. Iš vaizdo medžiagos galima sakyti, kad patelė bando pabėgti nuo gaujos patinų išlipdama į sausumą, bet toks veiksmas nepadeda.“

Pasak pašnekovo, nereikėtų stebėtis, jog anties patinas bando apginti patelę. Tai irgi yra nesunkiai paaiškinamas reiškinys.

„Dažnai būna, kad patelei asistuoja vienas patinas, kursis ją šiek tiek saugo nuo kitų patinų, taip užsitikrindamas didesnius šansus būti jauniklių tėvu. Šiuo atveju tikriausiai taip ir yra. Jis ir būtų vienas iš pagrindinių jos partnerių. Didžiosios antys nesudaro porų kaip gulbės. Poravimosi sezonu tiek patinai, tiek patelės dažnai turi po kelis partnerius. Tačiau patinas nesugeba nuvyti lauk tiek meilės ištroškusių jaunikių“, - teigė J. Morkūnas.