Botanikė, gamtos mokslų daktarė Živilė Lazdauskaitė GRYNAS.lt anksčiau pasakojo, kad uogos – viena pavojingiausių augalo dalių, nes žmonės gali jomis susigundyti: „Miškuose auga visokios uogos, o kartais žmonės viską, ką tik randa, tą burnon deda.“

Mokslininkė sudarė nuodingiausių uogų sąrašą, kurį tikrai verta įsiminti. Medikai įspėja, kad užvalgius tokių uogų galima rimtai apsinuodyti, o kai kurios yra mirtinos.

Nuodingiausios uogos

Keturlapė vilkauogė

Tai – daugiametis žolinis augalas. Dažna visoje Lietuvos teritorijoje. Auga lapuočių ir mišriuose miškuose, krūmuose pavėsingose atšlaitėse, drėgnokuose, derlinguose dirvožemiuose.
Vilkauogė

Ypač nuodingi šakniastiebiai ir uogos. Apsinuodijus prasideda vėmimas, skrandžio skausmai, sutrinka širdies darbas. Iš gyvulių labiausiai kenkia arkliams. Paukščiams uogos nenuodingos, jie platina sėklas. Nektaras nuodingas bitėms.

„Jo uogos yra nuodingos. Tai – labai gražus augalas. Jo stiebas baigiasi keturiais lapais, o uoga yra kaip lelija - tamsiai tamsiai mėlyna. Uogos yra ganėtinai nuodingos. Nuo vienos galbūt žmogus nenumirs, bet nuo saujelės – gali“, - aiškino Ž. Lazdauskaitė.

Varpotoji juodžolė

„Miškuose auga ir juodžolė. Tai yra juodų uogų kekė. Šių uogų irgi reikia saugotis“, - teigė Ž. Lazdauskaitė.
Varpotoji juodžolė

Augalas auga lapuočių ir mišriuose miškuose, paunksnėje, rečiau krūmuose. Mėgsta šešėlį, puveningus, nerūgščius, vidutinio drėgnumo dirvožemius.

Apsinuodijus šiuo augalu gali pasireikšti nervų sistemos slopinimas, vėmimas, viduriavimas, bendras silpnumas.

Paprastasis žalčialunkis

Lietuvoje auga ūksmėtuose, apydrėgniuose lapuočių ir mišriuose miškuose, krūmais apaugusiuose upių ir ežerų šlaituose.
Paprastasis žalčialunkis (Dalhne mezereum L.)

Augalas labai nuodingas. Stipriai apsinuodijama uogomis. Suvalgius jaučiamas stiprus burnos gleivinės deginimas, bendras organizmo nusilpimas, diegliai pilve, vėmimas bei viduriavimas. Apsinuodijęs gali šlapintis su krauju, sunkiais atvejais žmogus gali prarasti sąmonę ar net mirti.

Ž. Lazdauskaitė pasakojo, kad nuodingiausi yra šio augalo vaisiai. Jie gražiai atrodo - tarsi oranžinės ar raudonos uogytės: „Ir jomis galima susigundyti. Anksčiau, kai buvau studentė, sakė, kad mirtina dozė yra 10 žalčialunkio uogų. Tačiau viskas priklauso nuo žmogaus svorio. Jeigu kažkoks galiūnas suvalgys, galbūt jam tik bloga pasidarys, o vaikutis gali tikrai galą gauti.“

Paprastasis sausmedis

Tai – sausmedinių šeimos sausmedžių genties krūmas. Savaime auga Vidurio ir Šiaurės Europoje Vakarų Sibire. Lietuvoje dažnas. Auga šlaituose, lapuotynuose, beveik visuose medynuose, išskyrus raistus ir sausus šilus. Mėgsta derlingus, karbonatingus, vidutinio drėgnumo dirvožemius, paunksmę.
Sausmedis

Suvalgius sausmedžio uogų pasireiškia pykinimas, vėmimas, viduriavimas.

Paprastoji pakalnutė

Paprastoji pakalnutė dėl puošnių žiedų ir nuostabaus aromato, auginama kaip dekoratyvinis augalas darželiuose, kapinėse. Tai ir nuodingas, ir vaistinis augalas. Žiedai vartojami parfumerijos pramonėje.
Pakalnutė

Suvalgius uogų gali sutrikti širdies veikla, pykinti, svaigti galva, prasidėti viduriavimas.

Paprastasis šaltekšnis

Lietuvoje paplitęs visoje teritorijoje, tačiau nevienodai. Didesni plotai yra vidurio lygumoje, pietvakarinėje ir šiaurinėje Lietuvos dalyse. Auga miškuose, krūmuose, upių ir ežerų pakrantėse, pelkėse, raistuose.
Paprastasis šaltekšnis

Suvalgius uogų gali pradėti pykinti, gali atsirasti vėmimas ir viduriavimas.

Dygioji šunobelė

Paplitęs Europoje, Sibire, Kaukaze, Vidurinėje ir Mažojoje Azijoje. Aptinkama visoje Lietuvoje, gana dažna. Auga pavieniui dažniausiai pamiškėse, krūmynuose, upių, ežerų pakrantėse, šviesiuose miškuose.
Dygioji šunobelė

Suvalgius uogų gali prasidėti viduriavimas, kuris tam tikrais atvejais gali būti sunkiai stabdomas.

Ožekšnis

Smaugikinių šeimos medis arba krūmas. Natūralus jo arealas driekiasi Europoje: nuo Airijos – vakaruose, pietų Skandinavijos – šiaurėje, Lietuvos, Kaukazo – rytuose, Ispanijos, Sicilijos – pietuose.
Ožekšnis

Apsinuodijus ožekšnių vaisiais jaučiami tipiniai apsinuodijimo simptomai: bendras organizmo silpnumas, vėmimas, viduriavimas. Gali pasireikšti diegliai pilvo srityje.