„Norėjau pasiteirauti dėl šiurpoko radinio, kurį radau šalia namų esančiame miške. Berinkdamas bobausius aptikau ežiuko spyglius... be ežiuko. Ar tai brakonieriavimo požymis ar kažkokio kito fenomeno?“ - klausė skaitytojas.

Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakulteto Ekologijos ir aplinkotyros centro doc. dr. Alius Ulevičius teigė, kad tai ne brakonierių, o plėšrūnų darbas.

„Nemanau, kad tai būtų brakonieriavimo atvejis. Greičiausiai ežys žuvo nuo plėšrūno. Tai gali būti lapė arba plėšrusis paukštis, tarkime, pelėda. Net naminiai šunys išmoksta papjauti ežį, kuomet šis trumpam išsitiesia. Stambūs šunys to net ir nelaukia - sukanda ir viskas“, - pasakojo A. Ulevičius.

Anot mokslininko, šiuo atveju prisidėjo ir paukščiai: „Ežys galėjo žūti ant kelio po mašinos ratais, o po to jau buvo nuneštas ir suėstas, sulestas. Mat taip švariai galėtų išlesti tik paukščiai, tarkime, krankliai.“

Jam pritarė ir Kamanų valstybinio gamtinio rezervato direkcijos vyr. specialistas, gamtininkas Mindaugas Vaznonis.

„Tikrai nemanau, kad tai – brakonieriavimas. Greičiausiai ežiukas tapo kokio nors plėšrūno auka, kuris ir išėdė jo vidurius. Vienas iš būdų kaip plėšrūnai (lapės, usūriniai šunys ir kt.) įveikia ežio gynybą - įridena jį į balą ar kokį kitą vandens telkinuką, kur ežys yra priverstas išsitiesti, kad neprigertų. Tada jį apverčia ir sudoroja“, - sakė gamtininkas.
Soacialine tinkle "Facebook" plinta ežių nuotraukos

Ežiai yra naktiniai gyvūnai. Pasibaigus vegetaciniam sezonui, spalio – lapkričio mėn. užmiega žiemos miegu. Žiemos miego metu sulėtėja fiziologiniai procesai, kūno temperatūra nukrenta 5-6 laipsniais. Pavasarį kylant temperatūrai (kovo – balandžio mėnesiais) širdis ima plakti tankiau. Prabunda, kai aplinkos temperatūra pakyla iki 15 laipsnių. Stipriai atšilus žiemos metu, taip pat gali prabusti.

Iškilus pavojui ežiai susiriečia į spyglių kamuoliuką norėdami apsiginti. Jų kūnas 230–280 mm ilgio, nugara ir šonai apaugę trumpais tamsiais spygliais, ant pilvo yra gelsvi plaukai. Suaugęs ežys sveria 800–1200 g. Gimdo 3-8 plikus jauniklius, kuriems po kelių dienų užauga spygliai.

Ežių maisto racionas gana įvairus: sliekai, smulkūs graužikai, varlės, vabzdžiai, sraigės, kruopos, duona ir kt. Gamtoje ežiai gyvena 3-4 metus, ežiai yra paplitę visoje Europoje, gyvena miškų pakraščiuose, krūmuose, soduose, parkuose.

GRYNAS.lt neseniai skelbė, kad ežiai dabar pabudę iš žiemos miego lenda iš savo slėptuvių. Nemažai jų galima sutikti mieste, todėl pamatę ežį judrioje gatvėje, perneškite jį į žalesnę bei saugesnę vietą ir taip išgelbėsite jo gyvybę, kadangi daug ežių žūsta po automobilių ratais.