Alytaus rajone medžiojantis Kęstutis pripažino per metus vidutiniškai sumedžiojantis. 14 kiaunių. Jis teigė, kad iš šių gyvūnų medžiotojai daug naudos neturi, tačiau tai daro daugiau dėl pareigos jausmo. Medžiotojai žino, kad jei miške padaugės miškinių kiaunių, ims mažėti žymiai vertingesnių gyvūnų rūšių.

Viena tokių - lututė. Tai yra vienos iš mažiausių mūsų šalyje gyvenančių pelėdų. Šie unikalūs į
Lietuvos raudonąją knygą įrašyti paukščiai nyksta dėl jų kiaušinių
dėtis naikinančių kiaunių.

Tai žino ne tik gamtininkai, bet ir medžiotojai, todėl jie stengiasi kiek galėdami mažinti miškinių kiaunių populiaciją. Kiaunės Lietuvoje yra medžiojamasis gyvūnas. Jos medžiojamos nuo liepos 1 dienos iki balandžio 1 dienos su šunimis, sėlinant, selektyviniais spąstais. 

Tado teigimu, netoliese esančiame Punios šile aptinkami šie reti paukščiai. Medžiotojai nori prisidėti prie jų išsaugojimo, todėl stengiasi mažinti jų konkurentų skaičių.

„Į Punios šilą naktį atvažiuoja žmonės paklausyti lutučių skleidžiamo garso. Tai masina žmones. Bet šie gyvūnai yra pavojuje. Tai yra nykstantys paukščiai, todėl mūsų, medžiotojų, pareiga jiems padėti", - kalbėjo vyras, pridėjęs, kad taip pat šiems paukščiams kenkia ir aktyvus jų gyvenamo miško kirtimas.

GRYNAS.lt primena, kad šie sparnuočiai mėgsta mišrius, spygliuočių miškus. Dažniausiai įsikuria senuose, brandžiuose medžiuose. Lututės gana sėslios. Šaltuoju metų laiku vyresni paukščiai klajoja po apylinkes, jaunikliai–traukiasi tolyn. Manoma, kad Lietuvoje gali būti nuo 300 iki 500 šios rūšies porų. Mūsų šalyje daugiausiai lutučių aptinkama Rytų ir Pietų Lietuvoje. Nemažai šių pelėdų lizdaviečių randama Kupiškio, Anykščių, Panevėžio,
Biržų, Jurbarko rajonuose. Lututės, kaip ir dauguma kitų pelėdų, yra plėšrios. Minta graužikais (pelėmis, kirstukais). Šaltuoju sezonu medžioja ir smulkius paukščius. Dėl geros klausos lututės gali pačiupti savo aukas jų nematydamos. Aktyvios tamsiuoju paros metu. Žiemą kartais medžioja ir dieną.

Norint išsaugoti lututes svarbu ne tik stabdyti drevėtų medžių kirtimą Lietuvos miškuose, tinkamai reguliuoti kiaunių populiaciją. Padėti gali ir inkilų, turinčių 9 centimetrų landas, iškėlimas.