Po lietaus, aukščiausios temperatūros šią vasarą

Nors praėjusią savaitę šalį merkė lietus, o kiek anksčiau audros jaukė ir garsiojo Vimbldono teniso turnyro tvarkaraštį, šią savaitę temperatūra Didžiojoje Britanijoje, o ypač pietinėje šalies dalyje turėtų žymiai pakilti. Dėl nuo Viduržemio jūros regiono atkeliaujančių karščių savaitės gale Britanijoje bus šilčiau nei kai kuriose turistų gausiai lankomose žemyninės Ispanijos vietovėse ar Kanarų salose Atlanto vandenyne.
Citata
Kai kuriose regiono valstijose dienos temperatūra nesieks ir 20 laipsnių, o naktį gali nukristi ir iki 5 laipsnių Celsijaus. Tokios temperatūros yra labiau įprastos rugsėjo mėnesiui, o ne vidurvasariui.
Las Palmase ketvirtadienį temperatūra pakils vos iki 23 laipsnių, tačiau Londone ir pietiniuose Jungtinės Karalystės regionuose, Britanijos meteorologijos tarnybos „Met Office“ duomenimis, turėtų sušilti iki 27 ar net 30 laipsnių Celsijaus. Tai bus aukščiausios šios vasaros temperatūros šalyje.
Karšta diena Londone

Tiesa, „Met Office“ taip pat perspėja, jog karščius gali lydėti ir audros su griaustiniu. Dėl neseniai praūžusių audrų šalia kelių Pietų Anglijos upių gyvenantys žmonės perspėjami dėl galimų potvynių.

Pasaulyje – ekstremumai, dar vis laukiama El Ninjo

Meteoalarm.eu svetainėje, kurioje skelbiamos prognozės dėl ekstremalių oro sąlygų Europoje, dauguma šalių nusidažiusios žalia (jokių perspėjimų) arba geltonai (sąlygos nėra neįprastos šiam sezonui, bet reikėtų būti atsargesniems). Kitur pasaulyje orai yra gerokai neramesni.

Šią savaitę rytinėje JAV dalyje pasireikš šiam metų laikui nebūdingos žemos temperatūros. Kai kuriose regiono valstijose dienos temperatūra nesieks ir 20 laipsnių, o naktį gali nukristi ir iki 5 laipsnių Celsijaus. Tokios temperatūros yra labiau įprastos rugsėjo mėnesiui, o ne vidurvasariui. Tai panašus reiškinys kaip ir praėjusią žiemą regioną apėmęs poliarinis sūkurys – šįkart nedidelės šalto oro masės keliauja iš Arkties ir Šiaurės Rytų. Tuo metu Vakarinės JAV ir Kanados valstijos  laukia dar didesnių karščio bangų ir naujų miškų gaisrų.
JAV šįmet kentėjo nuo šalčių

Vakarų Australijos valstiją neseniai nusiaubė smarkūs vėjai ir audros, daugiau nei 25 tūkstančiai žmonių buvo likę be elektros. Kitoje šalies pusėje, Snieguotuosiuose kalnuose laukiama didelių pūgų, o visai netoliese - Australijos sostinėje Kanberoje neseniai temperatūra buvo pasiekusi šių metų žemiausią ribą – apie 5 laipsnius Celsijaus.

Kaip skelbia portalas climatecentral.org, JAV Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos Klimato prognozių centro duomenimis, El Ninjo reiškinys, kurio laukiama jau porą mėnesių ir dėl kurio, tikėtina, šie ar kiti metai bus karščiausi nuo matavimų pradžios bei pasižymės dar ekstremalesniais orais, kol kas dar nepasirodė.

Tačiau tikimybė, pasak centro tyrėjų, jog El Ninjo pasireikš vasaros gale, vis dar yra 70 proc., rudenį ar žiemos pradžioje – 80 proc.