Stebėtina, bet gervės, grįžusios iš žiemaviečių, pamaryje nė trupučio nesibaido žmogaus kaimynystės. Vaikštinėja arti sodybų, lesioja sėklų pabiras. Ir taip jau kelinti metai iš eilės.
Gervių krašte pastebimai daugėja, jos nesišalina į kemsynus ir nevengia atvirų vietų. Žinoma, lizdus kraus ten, kur užtikti ir išbaidyti atsitiktiniams prašaliečiams ar plėšrūnams žvėrims bus sunkiau.

Nemuno deltoje, Kuršių mariose ir jų intakų šakose, aplinkiniuose tvenkiniuose kasmet koncentruojasi didžiausios migruojančių ir perinčių vandens paukščių sankaupos - apie trys šimtai ornitofaunos rūšių. Tokios įvairovės niekur kitur Lietuvoje nėra.

Paukščių rojumi vadinamas kraštas pavasarinio alaso išvakares šiemet pajuto žiemos pabaigoje - vasarį. Ne kovą kaip kasmet. Jau porelėmis, rinkdamosi vietą lizdui, aplink nendrynus plaukioja baltakaktės žąsys, kurių krašte migracijų metu paprastai telkiasi apie 50 tūkst.

Ornitofaunos tyrinėtojų duomenimis, tik šiame krašte kasmet peri avocetės, smailiauodegės antys, čia yra didžiausios Lietuvoje juodagalvių kirų, baltasparnių žuvėdrų, ausuotųjų kragų kolonijos.

O migruojančių gulbių giesmininkių susitelkimo vietos potvynių apsemiamose pamario krašto žemumose yra seniai pripažintos itin svarbiomis tarptautiniu mastu.

Trečiadienį gulbių giesmininkių, traukiančių virtinėmis į kraštą iš Pietų, rypavimus Kuršių mariose stelbė griausmingas motoro kauksmas. Iš Nidos pasienio posto į Ventės ragą keturiolika kilometrų skersai marias ir atgal lėkė galingas ir išskirtinai triukšmingas laivas su oro pagalve. Pabaidyti paukščiai kilo pulkais ir skrido tolyn nuo variklio gausmo į atvirus plotus ties Ventės ragu. Ir negrįžo net tada, kai šis laivas nuskriejo atgal.

Pakrančių apsaugos rinktinės Neringos užkardoje žurnalistei buvo paaiškinta, jog pagal sutartį su Klaipėdos universitetu kasmet vasario gale šis galingas pasieniečių laivas gabena vandens tyrėjus į kelias marių vietas, kurių viena yra ties Ventės ragu. Paprastai tokiu metu per lūžtantį ledą jokia kita transporto priemonė yra nepanaudotina.

Bet šiemet marios kone visą žiemą tyvuliuoja atvirais plotais, juose mėginius vandens tyrimams galima imti ir iš pripučiamos valties, tai kainuotų pigiau ir ekologiškiau, stebisi vietiniai žmonės.