Šiandien minima Europos parkų diena, švenčiama nuo 1999-ųjų. Jos ištakos - 1909-aisiais gegužės 24 dieną Švedijoje įsteigti pirmieji devyni Europos nacionaliniai parkai.

Šiųmetinis Europos parkų dienos šūkis – „Žiūrėkite į dangų. Palieskite medį. Pajuskite orą. Atraskite save“ – skatina žmones džiaugtis ir įvertinti gamtos turtus savo šalyje ir visoje Europoje. Kaip teigia Aplinkos ministerijos Saugomų teritorijų ir kraštovaizdžio departamento direktorius Vidmantas Bezaras, šiandien visuomenė kviečiama pabūti gamtoje ir su gamta, plačiau atveriamos saugomų teritorijų Lankytojų centrų durys, neformaliai bendraujama mokyklose ir vedant ekskursijas parkų takais, raginama labiau prisidėti prie valstybinių parkų tvarkymo akcijų, atrasti savyje daugiau palankumo visoms gyvybės formoms gamtoje.

Lietuvos nacionaliniams ir regioniniams parkams tenka svarbus vaidmuo užtikrinant biologinės įvairovės ir kraštovaizdžio išsaugojimą mūsų šalyje, tinkamą gamtos išteklių naudojimą ir atkūrimą, taip pat sudarant tinkamas sąlygas gamtai pažinti ir stebėti, ieškant sprendimų iškilusioms problemoms spręsti. Labai svarbi ir vietos bendruomenių pagalba bei indėlis saugant aplinką, todėl siekiama kuo glaudesnio valstybinių parkų ir visuomenės bendravimo ir bendradarbiavimo.

Šį mėnesį taip pat minimas ES Natūralių buveinių ir laukinės faunos bei floros apsaugos direktyvos dvidešimtmetis. Direktyva įpareigojo visas Bendrijos šalis atsakingai inventorizuoti ir saugoti svarbiausias Europos buveines ir rūšis, sudarė sąlygas gauti finansinę paramą jų apsaugai ir tvarkymui, įdiegė privalomą poveikio aplinkai vertinimą rengiant įvairius teritorijų planavimo ir strateginius dokumentus.

„Nuo to laiko, kai įstojome į ES, esame atsakingi ne tik už savo šalies, bet ir visos Europos gamtos išsaugojimą. Turime suprasti, kad tos saugomos rūšys ar buveinės, kurios mūsų šalyje dar gali būti įprastos ir dažnai sutinkamos, kituose Europos regionuose yra labai retos ar visai išnykusios. Ir nuo mūsų visų priklauso, kokia bus tam tikrų buveinių, paukščių ar kitų gyvūnų rūšių ateitis šioje pasaulio dalyje“, – teigia Vidmantas Bezaras.