Pasak gamtininko Selemono Paltanavičiaus, reikėtų nepamiršti, kad šakos, kaip ir žmogaus rankos, medžiui yra itin svarbios: „Neužmirškime, kad nereikalingų šakelių medis ar krūmas neturi. Visos jos yra savo vietoje. Na, pasižiūrėkime į medžio lają (nesvarbu tai didelis medis, ar mažas medelis). Iš karto pamatysime, kad šakelės auga taip, kad jos nesiliestų, kad kiekvienai tektų pakankamai saulės šviesos. Jeigu dalis jų bus pašalinta, medis taps labiau pažeidžiamas vėjo ir sniego. Toks medis praras savo augimo greitį“.

Bundant gamtai bunda ir miškų niokotojai. Skinant šakeles, dažniausiai neapsiribojama tik viena - plėšiama neapdairiai, šiurkščiai laužant medį ar krūmą. Nurautų šakų vietose atsiranda atviros „žaizdelės“. Kuo jų daugiau, tuo didesnis pavojus kyla: „Bet kokia intervencija į gyvą organizmą visą laiką gali būti pavojinga. Per atviras žaizdas dažniausiai įvairios grybinės ligos gali įsimesti“, - kalbėjo gamtininkas.

Toks neapdairus žmogaus elgesys gali baigtis liūdnai – augalo liga ar žūtimi. Norint ir kitais metais džiaugtis žaliu pavasariu, būtina saugoti ir gerbti mus supančią aplinką.

Svarbu paminėti, jog būtinybė tausoti gamtą, nereiškia stalo puošmenų atsisakymą. S. Paltanavičius teigia, jog yra išeitis. Tereikia pamąstyti ir pasitelkti išradingumą: „Reikia viską daryti kitaip. Šakelės - labai gražus dalykas yra. Aš pats namuose turiu jau ant palangės. Visai nereikia jų skinti nuo gyvo, augančio medžio. Yra labai daug genimų medžių. Važiuojant kur nors, keliaujant Lietuvoje visai paprasta sustoti prie kirtavietės miške. Tų beržo, lazdyno ar bet kurio lapuočio šakelių galime pasirinkti iš bendros nukirstų medžių krūvos. Medis vis tiek nukirstas. Iš ten paėmus nepadaroma jokios žalos“.

Tokios šakelės, lygiai taip pat, kaip ir nupjautos nuo gyvo augančio medžio, pamerktos į vazą  sužaliuoja, išskleidžia lapelius. Jos ne tik džiugina akį, suteikia namams pavasariškumo, bet ir padeda saugoti gamtą.

„Pjaustyti šiaip augantį natūralų medį tiesiog nereikia. Kam? Neturėtume nei patys to daryti, nei kitiems leisti taip daryti. Aš rekomenduočiau visiems rodyti ir jautrumą ir protingumą“, - mintimis dalinosi gamtininkas S. Paltanavičius.