Tinkamiausias inkilas - eglėje

Pelėdinius inkilus gamino patys „Darom“ savanoriai, o juos iškėlė prie aplinkosauginės iniciatyvos prisijungę ugniagesiai-gelbėtojai. Į renginį susirinko būrys gamtos mylėtojų, tarp jų ir grupė darželinukų. 

Pasak vieno iš akcijos organizatorių, Nemuno Tumavičiaus, mintis kelti inkilus pelėdoms kilo prieš trejus metus: „Pastebėjome, jog vyksta daug įvairių pavasarinių inkilėlių kėlimo akcijų kitiems paukščiams. Norėjosi kažko originalesnio, taip ir pasirinkome kelti inkilus pelėdoms.“

Vasaris yra tinkamiausias metas kelti inkilus, nes žiemos pabaigoje ir pavasario pradžioje vyksta pelėdų tuoktuvės. Pelėdos perėjimui dažniausiai renkasi išpuvusias dreves, nulūžusiame medyje susidariusias įdubas, uoksus, daržinių pastoges. Šalyje tokių pelėdoms tinkamų buveinių – senų, drevėtų medžių, apleistų ūkinių pastatų – sparčiai mažėja, todėl ir yra keliami inkilai. 

Penktadienį aukštai ant eglių ir pušų kamienų buvo iš viso pritvirtinti trys inkilai. Pasak ornitologo Juozo Miškinio, geriausiai išsilaiko į egles įkelti inkilai: „Eglės turi šakų „stogą”, todėl miške po jomis visada yra sausa. Pačiai pelėdai medžio rūšis nėra labai svarbi, bet jeigu mes norime, kad inkilas ilgiau tarnautų, tai geriausia jį kelti į eglę,“ – sakė ornitologas.

Škavalas pražudė pelėdų namus

Akcijos metu keliami naminei pelėdai skirti inkilai. Anksčiau Panemunės šile gyveno net trys šių paukščių poros, tačiau prieš keletą metų praūžęs škvalas nulaužė ne vieną medį, kuriame perėjo pelėdos. Tikimasi, kad naminės pelėdos sugrįš į šile akcijų metu iškeltus inkilus. Tiesa, kol kas į ankstesniais metais iškeltus inkilus šie paukščiai neįsikėlė. 

„Ne visi inkilai buvo gerų išmatavimų, pelėdoms bet kas netinka, – vieną iš galimų priežasčių įvardino ornitologas. – Pati pelėda yra nemažas paukštis. Jaunikliai dar su pūkeliu, bet jau bando pro angą iškišti galvas. O kai anga maža, tai ir stovi broliams ant galvų“. 

Pelėdiniai inkilai turėtų būti apie pusės metro aukščio. Prieš keliant ant dugno pabarstoma pjuvenų, kad padėti kiaušiniai būtų laikomi šiltai.