„Rašau norėdamas pasidomėti, gal kartais žinote, koks tai voras, man jis pasirodė panašus į bananų vorus. Ar jis nepavojingas?“ - klausė skaitytojas.

GRYNAS.lt jau anksčiau rašė, kad Brazilijos klajojančio voro nuodų koncentracija gali sukelti raumenų paralyžių, kvėpavimo takų problemas ir lemti žmogaus uždusimą. Nors šių vorų nuodai itin toksiški, mokslininkai tiria jų panaudojimą erekcijos sutrikimams gydyti – yra nustatyta, kad šio voro įkandimas gali sukelti erekciją, trunkančią iki keturių valandų.

Dažniausiai šie vorai savo kiaušinėlius deda bananų kekėse, todėl kartais su siuntomis iš užsienio, jie ir atkeliauja į parduotuvių tinklus. Kartais Brazilijos klajojantys vorai dar vadinami bananiniais vorais. Yra buvę atvejų, kai jie rimtai sutrikdo žmonių sveikatą.

Vis dėlto voragyvių specialistas, elektroninės egzotinių nariuotakojų parduotuvės „Staktos voras“ įkūrėjas Edgaras Čepulkovskis, pamatęs skaitytojo atsiųstas nuotraukas, nuramino, kad vyras jaudinosi be pagrindo. Tai - plyšinis kampavoris (Tegenaria atrica). 2008 m. Europoje šis naminis voras buvo išrinktas metų voru. Paplitęs Europoje, Mažojoje Azijoje, Kaukaze, Šiaurės Afrikoje.

„Lietuvoje šis voras retas svečias, bet kartais jau randamas. Naminius vorus galima aptikti rūsiuose, voniose, sandėliukuose – ten, kur tamsu bei drėgna. Yra žinoma, jog jie nenuodingi, greiti ir gana greitai užauga“, - sakė E. Čepulkovskis.

Plyšinio kampavorio patelės kūno dydis gali būti 11-18 mm, patinai turi šiek tiek mažesnį kūnelį, bet ilgesnes kojas. Jų abiejų kūnas yra juodos, rudos ar gelsvai rudos spalvos.

Kampiavoriai turi aštuonias akis. Žiūrint į vorą iš priekio, akys yra dviejose horizontaliose eilėse, vienodo dydžio.

Jie turi labai ilgas ir gana storas kojas (patinų ilgesnės nei patelių). Jeigu atidžiau į jas pažiūrėsite, pamatysite plaukelius, kurie atrodo lyg stori juodi spygliai. Dar įdomu tai, kad ant kiekvienos kojos yra po tris nagus, kurie dar vadinami „čiurnos nagais“. O kojų spalva nesiskiria nuo kūno spalvos.

Jeigu pamatėte vorą namuose, tiesiog paleiskite jį į laisvę panaudodami stiklainį ar servetėlę.

Daugiau apie šiuos vorus galite sužinoti ČIA.