Po pusantros paros laukimo Plaušvarių kaimas(Pagėgių sav.) penktadienį pagaliau sulaukė elektros tiekimo. Jis buvo sutrikęs dėl gedimo elektros pastotėje po stiprių vėjų. Pastotė yra potvynio apsupty, kaip ir pats kaimas su penkiomis sodybomis.

Jose gyvenančios šeimos jaučiasi lyg saloje, į kurią susisiekimas yra apsunkintas. Kai dingsta elektra ilgesniam laikui, žmonėms ryšys sutrinka ir telefonu, nes nėra galimybės pakrauti maitinimo elementų.

Pranešimą bendrovė „LESTO“ apie gedimą gavo sausio 30-osios vakare. Remonto brigada ledu sausio 31-ąją pasiekė pastotę, bet pašalinti gedimą per vieną dieną nepajėgė. Lijo, siautė vejas, ledas po vyrų kojomis vakarop pleišėjo, ir vasario 1-ąją energetikai kreipėsi pagalbos į Pagėgių priešgaisrinę gelbėjimo tarnybą.
Plaušvarių kaimas potvynio apsupty

„Antrojo skyriaus komanda su gelbėjimo darbų automobiliu GAZ-66 ir aerokateriu šiandien rytą nuvyko ant Pagėgių kaimo ribose esančio pylimo, nuo kurio buvo sutarta nugabenti „Lesto“ darbuotojus į sala tapusį Plaušvarių kaimą“, - pasakoja Tauragės priešgaisrinės gelbėjimo valdybos vyresnysis inspektorius Alvydas Mikašauskas.

Pasak jo, ir kliūtis potvynio zonoje įveikti, ir atnaujinti elektros tiekimą šviesiu paros metu yra saugiau. Energetikai užtruko porą valandų, ir gedimas buvo pašalintas. Kaimas vėl aprūpintas elektros energija.
Lenda pavasario gėrybių daigai

„Gelbėtojai išnaudojo progą, laukdami remontininkų darbo baigties, nugabenti į Pagėgių miestą vieną gyventoją, kuris buvo užsiregistravęs pas gydytoją konsultacijai. Perkėlus jį atgal į sodybą, elektros tinklų darbuotojai buvo jau bebaigią elektros atstatymo darbus. Tad maždaug vieno kilometro ilgio ledo ir vandens kliūtį gelbėtojams teko kirsti keturis kartus“, - sako A.Mikašauskas.

Pasak pareigūno, per dvi valandas buvo pastebėti ženklūs pokyčiai – dėl saulės ir vandens didesnė dalis ledo pasidengė vandeniu, atsivėrė naujos properšos.

„Primygtinai raginame atkirstų vandens ir ledo sodybų gyventojų atsisakyti išvykų iš namų. Ledas greitai keičiasi, plonėja, atsiranda properšų, o dėl bendro oro atšilimo pastarąją savaitę dar daugiau vandens artimiausiomis dienomis atitekės Nemuno upe į potvynio teritoriją“, - sako pareigūnas.

Didžiausią rūpestį gelbėtojams kelia į žvejybą savaitgaliui susiruošę žmonės, kurie dar šiandien sąlyginai stabiliu ledu gali patekti į potvynio teritoriją, tačiau po paros ar dviejų negalės išvykti, nes ledo danga suirs.

„Tada vėl teks gainioti specialiąsias tarnybas, kurias, įvykus nelaimei, gresiant pavojui gyvybei, sveikatai ar turtui, žmonės kviečia Bendrojo pagalbos centro telefonu 112“,- sako A.Mikašauskas

Nemuno žemupy vasario 1-oji, kaip ir sausio 1-oji – su tirpsmo srautų išgraužomis, besiartinančio ledonešio ženklais.

Pagėgių savivaldybėje ledų apsupty esančios 22 sodybos, jose gyvenantys 72 žmonės, Šilutės rajone - 72 sodybos ir 175 jose gyvenantys žmonės antrąją potvynio bangą ruošiasi pragyventi stoiškai, kaip yra įpratę per dešimtmečius.