Galite išgelbėti gyvybę

Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakulteto Ekologijos ir aplinkotyros centro doc. dr. Alius Ulevičius pasakojo, kad tokia akistata nėra retas atvejis. Be to, jis paaiškino, kaip mieste sutikus ežiuką, galima išgelbėti jam gyvybę.

„Dabar ežiukai atsibudo iš gilaus žiemos įmygio. Dėl to atrodo, kad jų padaugėjo, ypač kai buvo šiltas savaitgalis. Jų suvažinėtų keliuose irgi pasitaikė daugiau. Tiesiog jie atsibudo ir suaktyvėjo, gyvūnai išnaudojo savo energiją, sukauptą rudenį. Todėl dabar jiems reikia pavalgyti, nes tuoj vaikus reikės vesti“, - sakė A. Ulevičius.
Jie nevengia žmogaus kaimynystės, pats esu kaime augęs ir senuose, ūkiniuose pastatuose ežiai visada gyvendavo. Ežys nėra greitakojis gyvūnas, jo gynybinė sistema yra spygliai, tačiau jis gali sirgti ir pasiutlige. Yra buvę atvejų, kad ežiuką kažkas priglaudė, jis įkando, o ištyrus paaiškėjo, kad sirgo pasiutlige.
Mindaugas Vaznonis

Anot mokslininko, ežiukai dažnai žiemoja miestuose - po malkomis ar žagarų krūvom: „Vilniuje pilna įvairiausių skverų ir parkų, kur ežiukai normaliai gyvena. Jie nėra labai baikštūs ir gyvena žmonių gyvenvietėse. Sutikus mieste ežiuką nereikia prie jo lįsti. Tačiau yra viena išimtis. Jeigu jis užeina ant judrios gatvės, pernešdami į saugesnę vietą išgelbėsite jam gyvybę. Ežiukai, kai pajunta, kad kažkas prie jų artėja, susiriečia į pasyvią gynybinę poziciją ir galvoja, kad jie nuvers tanką nuo kelio. Keliuose taip suvažinėjama labai daug ežiukų.“

Pavojus žmogui, sutikus tokį mielą padarėlį, yra minimalus, tačiau labai išerzinus, ežiukas gali ir įkąsti.

„Jie nelinkę kandžiotis ir nėra agresyvūs, tiesiog susisuka į kamuolį. Tačiau galimybė pasigauti pasiutligę egzistuoja. Vis dėto ežiai, sergantys pasiutlige, yra retas reiškinys. Bet žmogui įkąsti jis gali, jeigu prie jo lendi ir bandai jį ištiesinti“, - įspėjo A. Ulevičius.

Pasak specialisto, klimato atšilimas ir šilta žiema ežiukams nėra paranki: „Jiems būtų geriau, kad virš jų būtų daugiau sniego žiemojimo metu, nes kai sniego mažai, juos bemiegančius aptinka ir iškasa plėšrūnai. Manau, kad šiltos žiemos yra žalingos žiemojantiems individams.“

Įžvelgia pavojų žmogui

Kamanų valstybinio gamtinio rezervato direkcijos vyr. specialistas, gamtininkas Mindaugas Vaznonis įžvelgė šiokį tokį pavojų, dėl kurio prie ežiukų geriau nesiartinti.

„Tiksli priežastis, kodėl ežiai atklysta į miestą, yra neaiški, tačiau galėčiau pasvarstyti, kad ežiai vis tiek yra plėšrūnai, galbūt juos vilioja kažkokios atliekos. Be to, ežys yra žiemą miegantis gyvūnas, todėl galbūt jie dažniau randa, kur peržiemoti miestuose, tinkamų rūsių, urvų ir įlindimų, o dabar atsibudę jie išeina iš tokių vietų. Jie nevengia žmogaus kaimynystės, pats esu kaime augęs ir senuose ūkiniuose pastatuose ežiai visada gyvendavo. Ežys nėra greitakojis gyvūnas, jo gynybinė sistema yra spygliai, tačiau jis gali sirgti ir pasiutlige. Yra buvę atvejų, kad ežiuką kažkas priglaudė, jis įkando, o ištyrus paaiškėjo, kad sirgo pasiutlige“, - prisiminė M. Vaznonis.
Sutikus mieste ežiuką, nereikia prie jo lysti, nebent jeigu užeina ant judrios gatvės, pernešdami į saugesnę vietą išgelbėsite jam gyvybę. Ežiukai, kai pajunta, kad kažkas prie jų artėja, susiriečia į pavysią gynybinę poziciją ir galvoja, kad jie nuvers tanką nuo kelio. Keliuose taip suvažinėjama labai daug ežiukų.
Alius Ulevičius

Anot jo, suradus ežiuką nereikėtų pulti jo priglausti: „Bet kokio gyvūno paėmimas iš gamtos yra didžiulė meškos paslauga jam, ypač kalbant apie jauniklius, nes juos tėvai paprastai palieka ir po to sugrįžta į tą pačią vietą. Jeigu jauniklis yra paimamas, tėvai jo neberanda.“

Gamtininko teigimu, ežys tiesiog linkęs gyventi arčiau žmogaus: „Pamačius mieste ežiuką, reikėtų apžiūrėti tą vietą. Jeigu jis šlaistosi po judrią vietą, reikėtų atsargiai, pačiam nesusižeidžiant, patraukti jį į žalesnę zoną, nes ežiai dažnai papuola po ratais.“

Ežys - kaip naminis gyvūnas

JAV, Kanadoje, Didžiojoje Britanijoje ir kitose šalyse ežiai kaip naminiai gyvūnai greitai populiarėja. Jau yra ir šių gyvūnų veisyklų. Jose veisiamos specialios namuose auginti skirtos ežių veislės. 
Ežiukas

Jei laukinio ežio priglausti negalima, įmanoma įsigyti specialiai namų laikymui išveistą ežių rūšį. Jei namuose laikytumėte ežį, reiktų pasirūpinti, kad jam būtų pakankamai šilta, nes jei temperatūra nukristų žemiau 8 laipsnių Celcijaus, ežiukas ims ruoštis žiemos miegui. Esant pakankamai temperatūrai ir jei yra užtektinai maisto, ežys gali ir praleisti žiemos miego stadiją.

Populiariausi tarp laikomų namuose - Afrikos pigmėjiniai ežiai. Jie gyvena 3 – 5 metus. Stipresni gali išgyventi ir iki 9 metų. Kadangi ežiai turi tvirtus aštrius spyglius, su jais reikia elgtis labai švelniai. Patariama rankose jį laikyti labai švelniai ir niekada neimti jo iš viršaus – pajutęs pavojų, ežys pašiaušia plaukus ir susigūžia į kamuolį.

GRYNAS.lt prašo skaitytojų, pavasarį sutikusių ežiukus mieste ar miške, pasidalinti fotografijomis ir istorijomis apie šiuos gyvūnus. Kviečiame siųsti redakcijai laiškus elektroniniu paštu grynas@grynas.lt