„Norėdami, kad kitąmet kormoranų populiacija būtų reguliuojama nuo ankstyvo pavasario, konkursą paskelbėme gerokai iš anksto. Norime būti tikri, kad šios priemonės bus įgyvendintos laiku ir tinkamai ir nepasikartos šių metų situacija, kai į skelbtą konkursą niekas neatsiliepė“, – sakė aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.

Konkurso laimėtojas, su kuriuo bus pasirašyta sutartis, turės įvertinti didžiojo kormorano populiacijos gausą ir atlikti gausos reguliavimo priemones Juodkrantės, Rusnės (Briedžių salos), Drūkšių I, Drūkšių II ir Lukšto ežero kolonijose. Juodkrantės ir Rusnės (Briedžių salos) kolonijose perinčių didžiųjų kormoranų porų apskaita turės būti atlikta dar šiemet.

Laimėtojas taip pat turės surinkti informaciją apie galimą naujų kormoranų kolonijų formavimąsi kitose vietose Lietuvos teritorijoje.

„Konkurso sąlygose numatėme reikalavimą atlikti kormoranų apskaitą po įgyvendintų priemonių. Tai padės įvertinti jų taikymo efektyvumą ir kontroliuoti priemonių vykdytojus. Taip pat įpareigojome priemonių vykdytoją įvertinti kormoranų paplitimą kitose nei jau žinomos vietose“, – sakė K.Trečiokas.

Konkurso laimėtojas 2016 ir 2017 metų kovą ir balandį baidys į Juodkrantės sengirę ir Briedžių salą sukti lizdų grįžtančius kormoranus. Kitose kolonijose kormoranų gausos reguliavimo priemonės bus atliekamos, kai perinčių kormoranų skaičius viršys 100 porų. Kitų metų balandį taip pat bus atlikta perėti pradėjusių kormoranų porų apskaita visose penkiose kolonijose. Apskaitos bus kartojamos ir 2017 metais.

Reguliuojant kormoranų populiacijos gausą siekiama, kad visose penkiose kolonijose 2017 metais išsiperėtų ne daugiau kaip 2100–2800 (2016 metais 3000−3500) didžiųjų kormoranų porų: Juodkrantės kolonijoje 1500–1900 (2016 metais 2100−2300) porų, Rusnės – 300–600 (2016 metais 600–900) porų, kiekvienoje Drūkšių I, Drūkšių II ir Lukšto kolonijoje – ne daugiau kaip po 100 porų.

Konkurso sąlygos taip pat numato reikalavimą reguliuojant kormoranų gausą apsaugoti pilkuosius ir didžiuosius baltuosius garnius, jūrinius erelius, karvelius uldukus ir kitus kolonijos kaimynystėje perinčius retuosius paukščius ir užtikrinti, kad kormoranų kolonija nebūtų sunaikinta.

GRYNAS.lt primena, kad šiemet Aplinkos ministerija per vėlai surengė konkursą kormoranų populiacijos ribojimui, todėl šiemet panaudojus garsines petardas kormoranai nebuvo baidomi. Neringos meras Darius Jasaitis savo ruožtu tikina, kad dėl to kormoranai Kuršių nerijoje padarys dar daugiau žalos.