„Tikiuosi, kad šie metai mums, žmonėms, kurie rūpinasi šios rūšies gerove ir išlikimu, bus palankūs. Tikiuosi, kad galėsime atsigręžti į Azijoje ir Kinijoje gyvenančias beždžiones ir primatus, jų apsaugą ir apie tai diskutuoti drąsiai ir garsiai. Siunčiu linkėjimus iš Nigerijos, Gombe prie jų prisideda mūsų globojami babuinai, beždžionės ir šimpanzės“, – sako primatologė dr. Jane Goodall.

„Du didžiausi iššūkiai, su kuriais mokslininkai susiduria, tai tradicija šios rūšies atstovus traktuoti kaip maistą ar medicinos priemonių žaliavą, kenkia ir jų gyvenamosios aplinkos naikinimas. Tai kelia pavojų primatams Azijos regione, ypač Kinijoje“, – aiškina Kadoorie rezervato Kinijoje vadovas dr. Bosco Chan.

Auksuotoji riestanosė šiemet yra Honkongo vandens parko pažiba ir metų simbolis. Skaičiuojama, kad kalnuotose Pietvakarių ir Centrinės Kinijos vietovėse šios rūšies atstovų liko vos 20 tūkstančių. Nors daugelis rezervatų ir zoologijos sodų deda didžiules pastangas mėgindami didinti nykstančių beždžionių rūšių populiacijas, rodos, ne visi lankytojai apie tai turi informacijos.