Sprendžiama, kaip išvengti juodžiausio scenarijaus

Vyriausybė nutarė, kad visos biudžetinės įstaigos, turinčios mažiau nei 20 darbuotojų, turi būti naikinamos. Kadangi retame Lietuvos regioniniame parke dirba tiek žmonių, tiesmukiškai įgyvendinant Vyriausybės nutarimą, jų Lietuvoje tiesiog turėtų nelikti.

Tačiau tokiam scenarijui priešinasi Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba (VSTT) ir Aplinkos ministerija. Šią savaitę nevyriausybinės gamtosaugos organizacijos išplatino pranešimą, kuriame smerkia Vyriausybės planus.

Kreipimąsi į Premjerą, aplinkos ministrą ir Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininką pasirašė 13 nevyriausybinių gamtosaugos organizacijų. Dokumente išsakoma pozicija, jog dabartinė saugomų teritorijų sistema veikia nepriekaištingai ir jokių drastiškų permainų jai nereikia. Maža to, raginama šios sistemos išlaikymui skirti daugiau pinigų.

Viceministras Linas Jonauskas
Aplinkos viceministras Linas Jonauskas GRYNAS.lt sakė, kad Aplinkos ministerija iš tiesų gavo pavedimą išanalizuoti saugomų teritorijų sistemą ir pateikti jos optimizavimo pasiūlymus. Tačiau pašnekovas čia pat pridūrė, kad drastiškų priemonių bus siekiama išvengti, kadangi nepamatuoti sprendimai ilgai kurtai sistemai gali padaryti labai didelės žalos.
R. Baškytė
Apskritai sistemai trūksta lėšų. Aš nematau taupymo. Ką ten sutaupysi iš ubago lazdą atėmęs.

„Mes gavome pavedimą išanalizuoti situaciją ir Vyriausybei pateikti pasiūlymus, kaip optimizuoti saugomų teritorijų direkcijų veiklą. Mūsų nuomone, negalima matematiškai ir labai mechaniškai daryti pertvarkų, neatsirėmus į svarbiausius argumentus, neturint informacijos, kokį poveikį gali daryti vienas ar kitas sprendimas. Turi būti detali ir gili analizė. Manome, kad iki liepos 1 d. bus parengta Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos sistemos veiklos tobulinimo strategija“, - sakė viceministras.

Kas laukia regioninių parkų?

Reaguojant į Vyriausybės pavestą užduotį jau nutarta, ką teks daryti. Artimiausiu metu su tuo bus supažindinta ir Vyriausybė. Visų pirma, J. Jonausko teigimu, ilgai „buvo ieškoma sprendimo dėl galimo direkcijų naikinimo, optimizavimo ar sujungimo į vieną įstaigą“. Tačiau galiausiai buvo nuspręsta regioninių parų direkcijoms palikti savarankiško juridinio asmens statusą.

Tačiau siūloma sujungti Kamanų ir Viešvilės rezervatus su artimiausių regioninių parkų direkcijomis. Pasak pašnekovo, Viešvilės rezervatas bus prijungtas prie Rambyno regioninio parko direkcijos, o Kamanų rezervatas – prie Ventos regioninio parko.

Tiesa, tai dar ne visos permainos. Taip pat nuspręsta centralizuoti kai kurias regioninių parkų funkcijas. „Kitaip tariant, viešieji pirkimai galėtų vykti centralizuotai. Galbūt ir buhalteriją būtų galima centralizuoti. Tokiu atveju direkcijų darbuotojai daugiau laiko galėtų praleisti gamtoje dirbant savo tiesioginį darbą“, - sakė pašnekovas.
Kamanų rezervatas / V. Grigaliūno nuotr.

Jo teigimu, artimiausiu metu šis planas bus perduotas Vyriausybei ir bus laukiama jos sprendimo. Jei tam būtų pritarta, permainos būtų pradedamos dar šiemet. Pasidomėjus, koks galėtų būti Vyriausybės sprendimas, L. Jonauskas sakė, kad jį nuspėti labai sunku: „Aplinkos komitetas trečiadienį pasiūlymui pritarė. O ką pasakys Vyriausybė - neaišku.“

Galiausiai jis pridūrė, kad dabartinė sistema veikia gerai. O ėmus taikyti pakeitimus sutaupyti daug pinigų, jo manymu, vargu ar pavyks. Taip pat viceministras pridėjo, kad šių metų prioritetas – pasiekti, jog saugomų teritorijų tarnybos pačios uždirbtų daugiau pinigų.

„Šiemet pagrindinis prioritetas – pinigų uždirbimo klausimas, teikiant papildomas paslaugas. Ne visos direkcijos pasinaudoja visomis įmanomomis galimybėmis. Geri pavyzdžiai yra Kurtuvėnų regioninis parkas, turintis savo žirgyną, ir Žemaitijos nacionalinis parkas, turistus viliojantis sovietine raketų baze“, - tikino pašnekovas.

R. Baškytė: atėmęs iš ubago lazdą nesutaupysi

VSTT direktorė Rūta Baškytė GRYNAS.lt taip pat teigė nepritarianti drastiškiems pokyčiams. Tačiau iš viso pasikeitimų išvengti, jos teigimu, taip pat neįmanoma. Vis dėlto, pradėjus įgyvendinti dabartinius pasiūlymus, pašnekovės žodžiais tariant, sistema aukštyn kojomis neapverstų.
Rūta Baškytė
„Buvo nuspręsta, kad mažos institucijos veikia neefektyviai. Buvo pateiktas sąrašas tokių mažų institucijų ir į jį iš esmės patenka regioninių parkų ir rezervatų direkcijos. Tačiau Aplinkos apsaugos komitete trečiadienį buvo vienbalsiai pritarta, kad direkcijos liktų savarankiškais juridiniais asmenimis. Vis dėlto galima kalbėti apie dalies direkcijų bendrųjų funkcijų optimizavimą, šiek tiek palengvinant direkcijų veiklą. Dar yra pasiūlymas sujungti Kamanų ir Viešvilės rezervatus su greta esančių regioninių parkų direkcijomis“, - teigė VSTT direktorė.
L. Jonauskas
Šiemet pagrindinis prioritetas – pinigų uždirbimo klausimas, teikiant papildomas paslaugas. Ne visos direkcijos pasinaudoja visomis įmanomomis galimybėmis. Geri pavyzdžiai yra Kurtuvėnų regioninis parkas, turintis savo žirgyną, ir Žemaitijos nacionalinis parkas, turistus viliojantis sovietine raketų baze.

Tačiau čia pat ji pridūrė, kad rezervatų sujungimas su regioninių parkų direkcijomis yra kompromisinis variantas, siekiant išvengti žymiai blogesnio scenarijaus.

„Tai yra mažiausia blogybė, kuri galėtų nutikti. Nieko nedaryti negalima. Rezervatuose nėra gyventojų, todėl pagrindinė jų veikla – tyrimai, kontrolė, monitoringas. Jiems deleguota mažiau funkcijų nei regioniniams ar nacionaliniams parkams“, - sakė R. Baškytė.

Be to, ji aiškino, kad dabar esminis darbas – nutarti, kokias direkcijų bendrąsias funkcijas galima optimizuoti. Galiausiai pašnekovė pridėjo, kad įsigaliojus visoms naujovėms, tikėtina, sistema veiks efektyviau: „Tai yra nuoseklus sistemos tobulinimas. Tai nėra reforma. VSTT, aišku, darbo padaugės. Tačiau gal ne visas funkcijas perimsime iš karto.

Tačiau R. Baškytė nelinkusi manyti, kad dėl to pavyks sutaupyti. Anot jos, valstybės finansavimas yra ir dabar per mažas: „Apskritai sistemai trūksta lėšų. Aš nematau taupymo. Ką ten sutaupysi iš ubago lazdą atėmęs,“ - metaforiškai pokalbį pabaigė Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorė.