Indijos šventajame Varanasio mieste spūstyje per Saulės užtemimą užduso moteris, o dar daugiau kaip 20 žmonių buvo sužeisti.

Nors prastas oras nuvylė kai kuriuos užtemimo stebėtojus, Indijos mieste Varanasyje dešimtys tūkstančių žmonių, trečiadienį auštant susirinkusių Gangos pakrantėje, stebėjo pribloškiamą vaizdą, kurio beveik netemdė debesys.

Hinduistų dvasininkams atliekant specialias apeigas, žmonės šūksniais ir pakeltomis rankomis sveikino iš už Mėnulio vėl pasirodančią Saulę, o paskui maudėsi dvasiškai apvalančiuose šventuose upės vandenyse.

Visiškas Saulės užtemimas paprastai įvyksta maždaug kas pusantrų metų, bet dangiškasis trečiadienio spektaklis buvo ypatingas savo trukme - Mėnulis Saulę visiškai buvo užstojęs šešias minutes ir 39 sekundes.

Tokio ilgo užtemimo dabar nebus iki pat 2132 metų.

Valstybinė Kinijos centrinė televizija transliavo "Didįjį Jangdzės upės Saulės užtemimą", kuris buvo matomas šios upės baseine.

Milijonai žmonių Pietvakarių Kinijoje turėjo geras galimybes stebėti užtemimą, bet kitur daug kur trukdė debesys.

"Dabar - darbo valandos, bet kai vyksta toks spektaklis, nesinori jo praleisti. Ši patirtis išties jaudinanti", - sakė Allenas Chenas (Alenas Čenas), vieno Šanchajaus biuro darbuotojas, kuris stebėti užtemimo buvo išėjęs į gatvę.

Nors Šanchajuje oro sąlygos buvo prastos, viešbučiuose buvo pilna svečių, kuriems buvo pasiūlyti specialūs "užtemimo pusryčiai".
Tie, kas galėjo sau tai leisti, išgraibstė brangias vietas lėktuvuose, kuriuos užsakė specializuotos kelionių agentūros, pažadėjusios galimybę ilgą laikę stebėti užtemimą lėktuvui vejantis į rytus slenkantį Mėnulio šešėlį.

Visiški Saulės užtemimai įvyksta tada, kai Mėnulis atsiduria tarp Saulės ir Žemės, mums visiškai užstodamas mūsų žvaigždę.



Pirmiausia, prieš pat 6 val. 30 min. vietos (4 val. Lietuvos) laiku, kūgio formos Mėnulio šešėlis krito Vakarų Indijos Gudžarato valstijoje.
Paskui šešėlis nubėgo per visą Indiją, uždengė šventąjį Varanasio miestą prie Gangos upės, Bangladešą, Nepalą, Butaną, perėjo į Kiniją ir galiausiai ties Šanchajumi nuslinko į jūrą.

Vėliau Žemės palydovo šešėlis krito ant Japonijos pietinių Riukiu salų ir nubėgo per vakarinę Ramiojo vandenyno dalį.

Mumbajuje šimtai žmonių, kurie su specialiais akiniais užtemimui stebėti atėjo prie Nehru (Neraus) planetariumo, turėjo trauktis skėčius ir lietpalčius, nes smarkus nakties lietus virto liūtimi.

"Nenorėjome stebėti jo per televiziją ir manėme, kad čia bus geriausia vieta, - sakė 19-metis studentas Dwayne'as Fernandesas. - Galėjome likti lovose".

Kiti žmonės nusprendė likti namuose ir užsidangstė langus, baimindamiesi Mėnulio šešėlio poveikio. Kai kas tiki, kad Mėnulio šešėlis yra pavojingas nėščioms moterims, nes gali sukelti apsigimimus.
Prietarai visada kaustydavo žmones tomis akimirkomis, kai Saulę užstodavo Mėnulis. Saulės - visos gyvybės šaltinio - išnykimas dienos metu yra siejamas su karais, badu, potvyniais ir valdovų mirtimi ar gimimu.

Senovės kinai dėl užtemimų kaltindavo Saulę praryjantį drakoną.

Hinduistų mitologija teigia, kad Saulę per užtemimus praryja du demonai Rahus ir Ketus, kurie paverčia maistą nevalgomu, o vandenį - negeriamu.
Kai kurie Indijos astrologai paskelbė niūrias pranašystes, o vienos Delio ligoninės ginekologas sakė, kad daugelis būsimų mamų, kurioms liepos 22-ąją buvo numatytas cezario pjūvis, primygtinai pageidavo pakeisti operacijos datą.

Praėjusį kartą visiškas Saulės užtemimas įvyko pernai rugpjūčio 1 dieną ir taip pat buvo matomas Kinijoje.

Kitas visiškas Saulės užtemimas įvyks 2010 metų liepos 11-ąją, bet jis bus matomas daugiausia pietinėje Ramiojo vandenyno dalyje, o tarp nedaugelio sausumos plotelių, kuriuose jį bus galima stebėti, yra Velykų sala.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją