Dabartinė žiema pretenduoja į rekordą

Anot Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Prognozių skyriaus vedėjos V. Ralienės, vidutinė 2015 m. temperatūra kol kas nėra apskaičiuota. Nepaisant to, ekspertė jau dabar tvirtina, kad metai buvo neįprastai šilti.

„Buvo labai šiltas lapkritis, neįprastai šiltas ir gruodis. Pastarosiomis dienomis daugelyje meteorologijos stočių viršyti būtent tų dienų aukščiausios temperatūros rekordai. Tačiau ir prieš tai tie rekordai laikėsi nelabai ilgai. 2013 m. taip pat buvo labai šiltos gruodžio dienos“, – primena V. Ralienė.

Jos teigimu, tais metais labai šilta buvo Kūčių ir Kalėdų dienomis, todėl šių metų gruodžio orai neturėtų labai stebinti. „Paskutinės dvi žiemos buvo šiltos, tačiau pati šilčiausia šiame tūkstantmetyje buvo 2007–2008 m. žiema, kai net nebuvo susidariusi nuolatinė sniego danga, o vidutinė žiemos temperatūra buvo teigiama – arti vieno laipsnio šilumos“, – tvirtina V. Ralienė.

Jos teigimu, jei šių metų žiema netaps šilčiausia, tikrai rikiuosis antroje vietoje po 2007–2008 m. žiemos.

Gamtininkas: žydinčiomis žibutėmis stebėtis nereikėtų

M. Lapelė įsitikinęs, kad šiuo metu vyraujantys orai normalūs ir gyvūnams netgi labai tinkami. „Gruodžio pabaiga šiais metais labai normali. Būdavo laikotarpių, kai be sniego gyvendavome ketverius metus. Turbūt žurnalistai stengiasi sukurti sensaciją. Gamtai toks oras visai neblogas, išskyrus kokius nors kiškius, šermuonėlius ar žebenkštis, kurie savo kailiukus pakeitė į baltus“, – tikina M. Lapelė.

Jo teigimu, visi kiti gyvūnai džiaugiasi šilta žiema. Pavyzdžiui, briedžiams Čepkelių rezervate maisto užtenka pelkėse, todėl jiems nebūtina eiti į žiemos ganyklas. „Kiti žvėreliai taip pat gali prasimaitinti. Žiema labai normali, tik be sniego“, – sako gamtininkas.

M. Lapelė taip pat priduria, kad žiema be sniego Lietuvoje nėra naujiena. Tai, pasak jo, visiškai normalu. „Žinot, Mikė Pūkuotukas sakydavo – bičių nesupaisysi. Taip yra ir su gamta. Įsivaizduokime, kaip yra Jungtinėje Karalystėje, kur baltos Kalėdos – retas įvykis. Tiesiog viskas keičiasi į šiltąją pusę, bet čia nėra tragedijos“, – ramina M. Lapelė.

Anot LRT RADIJO pašnekovo, taip pat nereikėtų stebėtis miške šiuo metu žydinčiomis žibutėmis. Gamtininkas tvirtina žydinčias žibutes matęs ne tik gruodžio, bet ir lapkričio ar sausio mėnesiais, todėl ir šiais metais dėl to nereikėtų nuogąstauti.

Perskirstyti mėnesių nebūtina

V. Ralienė juokiasi, kad perskirstyti mėnesių, kaip pastaruoju metu kartais siūloma, nereikėtų. Meteorologės teigimu, žiemos mėnesiai išlieka tie patys, tiesiog šiek tiek pasislenka šaltasis laikotarpis.

„Šaltasis laikotarpis dažniausiai trunka nuo lapkričio iki kovo. Tuo metu pas mus būna šaltesni orai. Pastaraisiais metais, kai žiema lyg ir vėliau prasideda, dažnai nutinka taip, kad kovas tampa tarsi žiemos tęsiniu. Tikresnis pavasario mėnuo – balandis“, – pastebi V. Ralienė ir priduria, kad, nepaisant tokios tendencijos, po lygiadienio turėtų ateiti šiluma, nes ilgės dienos ir trumpės naktys, ilgiau švies saulė, todėl oras turėtų sušilti.

V. Ralienės tvirtinimu, sinoptikai bendro klimato atšilimo stengiasi nejausti, nes jiems reikia prognozuoti artimiausius orus. „Net ir šylant klimatui, orų svyravimų tikrai bus. Bus dar ir šaltų, speiguotų žiemų. Tikrai nebus taip, kad, šiltėjant klimatui, kiekvienais metais žiema vis šiltės ir šiltės. Laukime ir šaltesnių orų“, – siūlo V. Ralienė.

Klimato atšilimą rodo gyvūnų elgesys

M. Lapelė teigia, kad pagal gamtos pokyčius ne visada pavyksta tiksliai nuspėti, kokie orai artėja. Jis pateikia pavyzdį, kad Lietuvoje žiemojantys svirbeliai Merkinėje pasirodė gana anksti, todėl buvo spėjama, kad artėja dideli šalčiai, tačiau jų taip ir nebuvo.

„Žiema – ne tik sniegas ir šaltis. Žiema iš tikrųjų yra ramybės metas. Vyksta viskas, kas turi vykti, tik be sniego ir šalčio. Tai ramybės metas, kai augalai kaupiasi pavasariui, o gyvūnai gyvena savo ritmu“, – aiškina gamtininkas.

Jis priduria, kad, skirtingai nei meteorologai, gamtininkai klimato atšilimą jaučia, nes į Lietuvą atkeliauja rūšių, kurios anksčiau mūsų krašte negyveno. Jo teigimu, vabzdys maldininkas, kuris seniau Lietuvoje būdavo aptinkamas tik iš šiltųjų kraštų atvežtas su kroviniais, jau kelerius metus randamas Čepkelių rezervate. Žiemojantys paukščiai taip pat rodo klimato šilimą – į šiltus kraštus išskrenda vėliau arba pasilieka žiemoti čia.