Anot pašnekovo, angys šiuo metu aktyvius. O pirmosios šiais metais pabudo ypač anksti.

Visgi fotografui pavyko ne tik nufotografuoti, bet ir nufilmuoti šiuos daugeliui baimę keliančius roplius. Šioji gyvatė šliaužė į savo pastovią šildymosi vietą.

Va taip angis atšliaužia ir įsitaiso savo kasdieninėje šildymosi vietelėje :)Posted by Čepulio fotoklajonės on 2015 m. balandžio 7 d.

M. Čepulis, pamatęs gyvatę, jos nė kiek neišsigando. Tačiau kai kas, patekęs į tokią situaciją,  greičiausiai taip drąsiai nesijaustų. Tačiau ar tikrai verta bijoti angių?

Kamanų valstybinio gamtinio rezervato direkcijos vyr. specialistas, gamtininkas Mindaugas Vaznonis pasakojo, kad angys nėra agresyvūs padarai.

„Jos jau yra aktyvios, kadangi dienos šiltėja, saulutė vis skaisčiau šviečia. Ir praėjusiais metais balandžio pirmomis dienomis tikrai esu matęs angių. Daug mitų yra apie angis. Man yra pasitaikęs vienas įdomus atvejis. Kai pats vedžiau ekskursantus,  panelė vos neužmynė ant angies. Tokiu atveju ji gintųsi ir kąstų. Man pačiam, kiek teko su jomis susitikti, esu ir už uodegos tampęs, ir pakėlęs - jos nėra agresyvios“, - pasakojo M. Vaznonis.

Anot gamtininko, angys nėra mirtinai nuodingos ir pavojingos žmogui. Po įkandimo pakanka laiko kreiptis į gydymo įstaigą, nes nuodų kiekis suaugusiam žmogui nėra toks pavojingas. Tačiau jei į medikus nebūtų kreipiamasi, pasekmės gali būti žymiai liūdnesnės.

„Angis nėra agresyvus padaras ir užlipti ant jos galima nebent nepastebėjus. Jos stengiasi būti ramiai, pirmiausiai sustingsta, jei pajunta pavojų, pradėtų šnypšti, stengtųsi greitai pasišalinti ir kirstų žmogui tik kritiniu atveju, jeigu jaustų akivaizdžią grėsmę“, - sakė M. Vaznonis.

Angis – tai vienintelis nuodingas Lietuvos roplys. Jų kūno viršus pilkas, pilkai ar tamsiai rudas, išilgai nugaros vingiuoja ruda ar juoda juosta. Lietuvoje angis gan dažna. Aptinkama drėgnuose miškuose, miško aikštelėse, kirtavietėse, pamiškėse, aukštapelkėse, paežerėse ir vietose, kur auga aukšta žolė. Mėgsta šiltas ir saulėtas vietas. Pasižymi sėslumu: juda aplink savo gyvenamąją vietą 60-100 metrų spinduliu.

Roplys pradeda medžioti prietemoje, yra aktyviausias pirmomis nakties valandomis. Minta smulkiais graužikais (pelėnais, pelėmis), driežais, varlėmis, kiaušiniais. Jaunos paprastosios angys minta mažesniu grobiu – vabzdžiais, kirminais. Žmogaus nepuola, tačiau užminta ar pajudinta gali skaudžiai įgelti.

Ko negalima daryti įkandus gyvatei?

* gaudyti gyvatės – pirmos jos paprastai nepuola, tačiau gaudomos gali įkirsti dar kartą;

* užveržti sugeltos galūnės, antraip raištį nuėmus nuodai tik dar greičiau plūstelės į kraują;

* sugeltos vietos deginti, pjaustyti ar čiulpti iš jos nuodus - jei burnos gleivinėje yra ar gali būti net ir labai mažų žaizdelių;

* gerti alkoholio.

Įkandus gyvatei būtina:

* nuraminti žmogų;

* sugeltos galūnės nejudinti;

* kuo skubiau važiuoti į ligoninę.