Pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą skruzdėlynų naikinimas arba žalojimas – užtraukia baudą piliečiams nuo keturiolikos iki dvidešimt aštuonių eurų ir pareigūnams – nuo keturiasdešimt trijų iki aštuoniasdešimt šešių eurų.

Dėl skruzdžių – daugybė skundų

Vienos kenkėjų kontrolės įmonės biologas Liutauras Grigaliūnas GRYNAS.lt teigė, kad galima naikinti tik prie namų įsikūrusias arba į kambarius besiveržiančias skruzdėles. Jis papasakojo, kokios priemonės tam geriausiai tinka.
Nežinau, kodėl soduose skruzdes naikina, žinoma jos sudaro žmonėms nepatogumų, tačiau yra labai naudingos. Skruzdėlynas yra milijoninis miestas su daugybe gyventojų, įsivaizduokite, kiek jam reikia maisto. Jos aplinkui surenka visus vikšrelius, lervas, kenkėjus ir yra tuo naudingos. Viskas gamtoje yra reikalinga.
Mindaugas Lapelė

„Skruzdėlynų, kurie yra prie žmonių, naikinimui naudojame arba įprastą chemiją, arba užnuodytą jauką. Skruzdėlės, besinešdamos į savo namus jauką, maitina juo savo jauniklius, lervutes arba motinėlę. Ir tokiu būdu kolonija būna sunaikinama“, - pasakojo L. Grigaliūnas.

Specialisto teigimu, cheminių medžiagų stengiamasi naudoti kuo mažiau: „Yra įvairių žmonių. Kai kurie nori minimaliai chemijos, todėl stengiamasi jos naudoti kaip galima mažiau, pavyzdžiui, apipurkšti perimetrą aplink namą, kad skruzdės iš lauko neitų pas žmonės į būstą. Kai jos vaikštinėja po pievelę, žmonėms dažniausiai netrukdo. Gerai, kai nereikia purkšti chemijos ant pievutės, nes taip būtų daroma žala aplinkai. O patalpose stengiamės skystos chemijos nenaudoti.“
Skruzdelės naikinamos cheminėmis priemonėmis

Anot biologo, kuomet būna šilumos proveržiai, kaip šiomis dienomis, dėl skruzdėlių gausos visuomet sulaukiama daug skambučių.

„Kai orai atšąla, skruzdėlės ne tokios aktyvios, bet po žiemos miego jos ieško maisto ir patenka pas žmogų į patalpas. Dažniausiai būtent tai ir būna didžiausia problema, ypač pavasarį, kai būna didelės šilumos bangos. Viduryje vasaros ta problema būna žymiai mažesnė, tačiau ji pasikartoja poravimosi metu, kai būna daug sparnuotų skruzdėlių. Tuomet vyksta vadinamos vestuvės. Tada jos skrenda bet kur ir gali pro atvirus langus įskristi“, - kalbėjo L. Grigaliūnas.

Miško skruzdes reikia saugoti

Gamtos tyrimų centro Ekologijos instituto Entomologijos laboratorijos vyriausiasis mokslo darbuotojas Povilas Ivinskis sakė, kad miško skruzdes reikia saugoti, o soduose skruzdės – nepageidaujami svečiai.

„Skruzdės gali įsikurti įvairiausiose vietose: kaimo sodybose, kur ardo medinius pastatus, daržuose, kur irgi yra nepageidaujamos, šiltnamiuose. Tačiau miško skruzdes reikia saugoti ir miškininkai tai daro aptverdami skruzdėlynus. Sodybose įsikuriančios skruzdės yra visai kitos rūšies - didesnės“, - pasakojo P. Ivinskis.
Kai orai atšąla, skruzdėlės ne tokios aktyvios, bet po žiemos miego jos ieško maisto ir patenka pas žmogų į patalpas. Dažniausiai būtent tai ir būna didžiausia problema, ypač pavasarį, kai būna didelės šilumos bangos. Viduryje vasaros, ta problema būna žymiai mažesnė, tačiau taip pat ji pasikartoja poravimosi metu, kai būna daug sparnuotų skruzdėlių.
Liutauras Grigaliūnas

Anot pašnekovo, miško skruzdės yra naudingos, nes jos yra plėšrūnės - gaudo vabzdžius, jų vikšrus, lervas. Visa tai jos tempia į skruzdėlyną, todėl tai vadinamas biologinis kovos būdas. Tačiau jos nėra retos, sausuose miškuose jų yra visur.

„Daržuose skruzdžių įsikūrimas nėra geras dalykas. Jos gali sunešti savo skruzdėlynus kur nors po šaknimis, tuomet augalas blogai auga. Be to, skruzdės visur ropinėja, pavyzdžiui, šiltnamyje yra šilta, jos ten gerai veisiasi ir nėra pageidaujamos“, - sakė P. Ivinskis.

Mokslininkas pasakojo, kokie kovos būdai su skruzdėmis yra efektyviausi: „Parduotuvėse parduodami visokie preparatai nuo skruzdžių. Yra dar ir liaudiškų būdų, bet jie nelabai padeda, siūlo kavos tirščius pilti, bet tai neveikia. Cheminės priemonės gal ir gali turėti neigiamą poveikį, tačiau nėra kito būdo kaip su skruzdėmis susitvarkyti.“

Skruzdės – labai naudingos

Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcijos Gamtos skyriaus vedėjas Mindaugas Lapelė laikėsi priešingos pozicijos. Jis teigė, kad skruzdėlynus soduose naikinti reikėtų tik išskirtiniais atvejais.

„Apskritai skruzdžių kaimynystė yra labai naudinga. Skruzdėlynas yra milijoninis miestas su daugybe gyventojų. Įsivaizduokite, kiek jam reikia maisto. Jos aplinkui surenka visus vikšrelius, lervas, kenkėjus ir yra tuo naudingos. Viskas gamtoje yra reikalinga. Žinoma, būna visokių situacijų, nemanau, kad jos gali padaryti kažkokios žalos. Aišku, žmogui yra nepatogu. Be to, jos išskiria rūgštį, kurį vadiname įkandimu. Tačiau nauda aplinkai tikrai yra žymiai didesnė.“

O jei šie vabzdžiai visgi ima kenkti, tuomet galima pagalvoti ir apie chemijos panaudojimą. Taip pat gamtininkas išdavė natūralų būdą, kaip išvengti skruzdėlynų susidarymų privačiuose sklypuose: „Yra skruzdės, kurios lenda į namus. Vienu metu buvo paplitusios faraoninės skruzdės. Jos kelia daug nepatogumų. Jų naikinimą vertinu labai normaliai. Tačiau jeigu šienauji ir prižiūri pievą, skruzdėlynų joje neatsiranda. Bet tik palik pievą kelis metus nešienautą, iš karto pastebima jų didžiulė invazija. Vis dėlto skruzdžių naikinimo nesmerkiu, jeigu tai yra žmogaus sodas. Tai vis tiek yra jo nuosavybė. Ir jei nelieka kitos išeities, tada toks sprendimas suprantamas.“

Liaudiškos priemonės

Nors mokslininkai teigia, kad liaudiškos priemonės kovoje su skruzdėlėmis neveikia, tie, kurie nenori naudoti cheminių medžiagų, gali išbandyti kelias alternatyvas.

Šiuos vabzdžius gina lauk riešutmedžių, pomidorų, petražolių, pelynų, citrinų, tabako ir laurų lapai, actas, saulėgrąžų aliejus. Be to, jos nemėgsta kavos tirščių kvapo.

Vienas iš būdų - pabarstyti druskos arba lapų (mėtų, pelynų). Tai atbaido skruzdes ir yra manančių, kad tai neleis nusitiesti kelią į jūsų maisto atsargas. Taip pat yra teigiančių, kad veikia ir sutrinta kreida.

Uogienė irgi gali padėti naikinant šiuos vabzdžius. Sumaišius uogienę su mielėmis, tai tampa nuodingu užtaisu skruzdėms.

GRYNAS.lt kviečia pasidalinti istorijomis, kaip jums pavyko išginti skruzdes iš savo namų ar kiemo bei kokias priemones išbandėte. Laiškus redakcijai kviečiame siųsti paštu grynas@grynas.lt