Ornitologai sako, kad ši diena gandrinėmis vadinama neatsitiktinai. Šią dieną į Lietuvą parskrenda gandrai. Senoliai tikėjo, kad tą dieną pamatyti skrendantį gandrą yra labai geras ženklas, kuris pranašauja gerus metus.

Tupintis gandras reiškia visai ką kita. Jei pirmą kartą pamatai gandrą tupintį – viskas šiemet eisis iš lėto. Netekėjusios merginoms pamatytas skrendantis gandras reiškė, kad jos šiemet ištekės. Tupintis – kad dar tebetupės savo tėvų namuose. Mokiniui skrendantis gandras – kad sėkmingai „perskris“ į kitą klasę. Stovintis – kad pasiliks toje pačioje klasėje antriems metams.

Taip pat manyta, kad gandras grįždamas ant uodegos parneša kielę, kuri išspardo paskutinius žiemos ledus.

Gandras yra ne tik Lietuvos nacionalinis paukštis. Baltarusijoje ir Lenkijoje gandras taip pat laikomas nacionaliniu paukščiu. Šiose valstybėse nuo seno gandrai gerbiami žmonių, juos norima turėti sodybų teritorijose.

Baltasis gandras tam tikruose Lietuvos regionuose dar vadinamas busilu, starkumi, gužu, gužučiu, bacionu. Jis nuo seno laikomas šventu paukščiu, mitiniu pirmtaku, globėju, kilusiu iš žmogaus, kuris neša laimę, gerovę, teisingumą (dangaus antspaudo saugotojas). Jis galįs žmonių ligas paimti, nulakinti į neįžengiamas pelkes ir ten palikti. Todėl gandras yra mieliausias sodybos kaimynas, atnešantis laimę tiems namams, šalia kurių apsigyveno, o dievdirbių kūryboje tarp šventųjų garbingą vietą užimdavo ir gandro statulėlės.

Nuo seno buvo priimta laukti gandrų. Žmonės stengdavosi juos prisivilioti. O tai padaryti nėra sudėtinga. Tereikia iškelti pagrindą, ant kurio paukštis gali sukrauti lizdą. Manyta, kad jei ant akėčių pagrindo gandras susuka lizdą, tai bus geras javų derlius. O jei norima, kad sektųsi kelionėse, reikia iškelti vežimo ratą. O kad nesirgtų gyvuliai, senoliai stengdavosi, kad gandrai įsikurtų ant tvarto. Manyta, kad norint prisivilioti paukščius į gandralizdį reikia įdėti sidabrinį pinigėlį.
Gandrai varlinėja

Šiemet gandrai Lietuvoje pastebėti žymiai anksčiau nei švenčiamos jų sugrįžtuvės. Pirmieji pavieniai gandrai pastebėti kovo 2, 3 dienomis Ukmergės, Radviliškio rajonuose. Aktyvios gandrų migracijos dar laukiama.

Lietuvos ornitologų draugijos pirmininkas Liutauras Raudonikis GRYNAS.lt yra sakęs, kad Lietuva - tankiausiai gandrų apgyvendinta valstybė visame pasaulyje. Gandrų skaičiumi mus lenkia lenkai, baltarusiai bei ispanai, tačiau taip tankiai susuktų gandralizdžių nepamatysi nė vienoje iš šių šalių.

Tuo tarpu medžiotojai mano, kad gandrų populiacija Lietuvoje yra per didelė ir kad ją reikia reguliuoti. Jei to nebus daroma, jų teigimu, gandrai ims mažinti mažųjų žinduolių skaičių. Tačiau ornitologai su tuo nesutinka.