Pajuto nemalonų kvapą

Skaitytojas Gintaras (vardas pakeistas – red. past.) piktinosi, kad niekam nerūpi ant laidų pakibęs gandras, kurio gaišena jau kurį laiką gąsdina praeivius.

„Jau beveik savaitę gandras pasikabinęs kaba nutrenktas gyvenvieteje ant elektros laidų, Širvintų rajone, Viršuliškių kaime. Skambinome ir gamtos apsaugai, ir elektrikams iš „Lesto“, kurie prižiūri laidus, pasakė, kad atskambins, bet, deja, jokių žinių jau 5 dienas, o gandras vis dar kaba ir skleidžia nemalonų kvapą“, - laiške rašo skaitytojas.


Važiavo pro kaimą, bet gandro nepastebėjo

GRYNAS.lt susisiekus su Širvintų rajono agentūros vedėju Romualdu Sližausku, šis teigė apie tokį įvykį girdintis pirmą kartą ir pabrėžė, kad tokiu atveju reikėtų skambinti ne aplinkosaugininkams, o priešgaisrinei gelbėjimo tarnybai.

„Ką darys gamtininkas, kaip nuims ant laidų užkritusį gandrą? Matėt, per televizorių, kas darosi, kai prisilieti prie laido ir nutrenkia žmogų. Priešgaisrinė tarnyba turi visas tam reikalingas priemones – tiek nuo elektros tinklų, tiek nuo medžių (kažką nuimti – red. past.), jie yra apmokyti žmonės“, - sakė specialistas.
M. Burba
Mūsų specialistai šiandien planuoja nuvykti į vietą ir nukelti gandro gaišeną.

Tačiau čia pat jis nusistebėjo informacijos tikrumu, nes, anot jo, aplinkosaugininkai šįryt važiavo pro skaitytojo minimą Viršuliškių kaimą ir nieko įtartino nepastebėjo.

„Mums labai keista, nes šiandien apie 8 valandą važiavome per Viršuliškių kaimą, grįžinėjome iš reido, nes naktį dirbome, neužkliuvo akis, gal nebent šalia kur buvo“, - teigė R. Sližauskas.

Žada gaišena pasirūpinti

Savo ruožtu bendrovė „Lesto“ patvirtino, kad informaciją apie nutrenktą gandrą, pakibusį ant elektros tinklų, turi, tačiau, jų teigimu, toks pranešimas gautas ne prieš penkias dienas, o tik šiandien (t. y. trečiadienį, apie 12.22 val.).

„Mūsų specialistai šiandien planuoja nuvykti į vietą ir nukelti gandro gaišeną“, - sakė bendrovės atstovas spaudai Martynas Burba.

Anot jo, ant elektros stulpų kraunami gandralizdžiai nėra saugūs nei paukščiams, nei žmonėms. Prilietę elektros laidus gandrai neretai mirtinai traumuojami elektros srovės, be to, patiriama nuostolių dėl elektros nutekėjimo bei laidų nutrūkimų.

„Mūsų darbuotojai gandralizdžių perkėlimo darbus vykdo jau keletą metų. Kiekvieną rudenį ir ankstyvą pavasarį, kuomet gandrai būna išskridę, pavojingiausiose vietose ant elektros linijų atramų sukrauti gandrų lizdai perkeliami – ant atramų tvirtinami specialūs metaliniai stovai su platformomis, ant kurių paukščiai vėliau vėl krauna savo lizdus. Tokios lizdavietės saugesnės ne tik aplinkiniams, bet ir patiems paukščiams“, - sakė M. Burba.

Bendrovė „Lesto“ gandralizdžių kėlimo darbus vykdo planinių remontų metu bei tuomet, kai kyla realus pavojus elektros tiekimo nutraukimui.

Naujausiomis žiniomis, kaip informavo M. Burba, gandrą specialistai nuo tinklų jau nukėlė.