Skaitytoja Rima įamžino, kaip pajutę kelių laipsnių šilumą, jos darželyje stiebiasi tulpės ir kitos svogūninės gėlės. GRYNAS.lt teiravosi Lietuvos edukologijos universiteto oranžerijoje šeimininkaujančios Teresės Jokšienės, kas nutinka per anksti pavasarį paskelbusiems augalams.

„Tie lapai neiššals, neužaugs, tulpės nepradės žydėti – nes bus per mažai temperatūros. Nieko baisaus nenutiks. Pavasarį vis tiek žydės, ar anksčiau, ar vėliau – tai priklausys nuo tuometinių temperatūrų. Dėl lapų, jei užeina šalčiai, tulpių lapų sulčių sudėtis pasikeičia, viskas lieka po sniegu, tačiau nieko blogo nenutinka. Žinoma, jei pradėtų žydėti, na pavyzdžiui, jei netyčia sušiltų iki 15 º C ir temperatūra nukristų, vėliau žiedai nušaltų. O kol pumpuras nesusprogęs – žiedas yra apsaugotas“, - ramino universiteto botanikė T. Jokšienė.

Ji priminė, jog tulpėms reikia tam tikro vėsaus periodo iki žydėjimo. Per tą periodą jos išaugina lapus, tačiau gali taip ir nesužydėti.

Kitiems augalams reikia įvairių temperatūrų – štai snieguolės savo žiedelius skleidžia kartais netgi virš sniego ar ledo, kelių laipsnių temperatūroje.

„Ne svogūninės gėlės, vadinamosios Helleborus, pradeda žydėti vos nutirpus sniegui. Reikės pasižiūrėti, gal ir šios jau kalasi. O bendrai viskas priklauso nuo augalų rūšių. Žmonėms būtų pravartu padaryti mini eksperimentą – jei susprogo medžio šakutė, reikėtų ją pasižymėti ir susiskaičiuoti, kiek turi pumpurų. Tuomet pavasarį patikrinti tą pačią šakutę ir žiūrėti, ar yra pakitimų, ar susprogo mažiau pumpurų? Tiesa, švelnūs temperatūros svyravimai neturėtų pakenkti augalams, žiedų ir pumpurų skaičiui, nebent nuo pliusinės temperatūros kurią naktį kristų iki kokių -15 º C,“ - aiškino T. Jokšienė.

GRYNAS.lt dėkoja skaitytojai Rimai už nuotraukas. Jei ir jūsų sode ar kieme ėmė žaliuoti ar netgi žydėti augalai - įamžinkite juos ir atsiųskite paštu grynas@grynas.lt