Šių metų žiema tokia, kad mielai sutiktume, jei ji užtrūktų kuo ilgiau. Tiesa, kol kas besitęsiantis švelnių, nelabai žiemiškų orų metas neturėtų mūsų apgauti: žiema tikrai bus, ji gali užgriūti bet kurią dieną.

Gamta tą jaučia, čia tikrajai žiemai jau pasiruošta. Dabar žinome, kad neturėtume blaškyti žvėrių, baidyti jų iš pasirinktų žiemaviečių. Taip pat neturėtume pamiršti paukščių globos, nes lesyklos jau tapo jų traukos centru. Bet kurią dieną jos taps mūsų ištikimybės paukščiams patikrinimu.

Tačiau šiuo metu yra dar vienas rūpestis - inkilai paukščiams. Negalvokime, kad jų tvarkymą galime atidėti pavasariui.

Inkilai reikalingi dabar, nes juose naktis praleidžia nemažai žiemojančių paukščių. Baigiantis trumpai žiemos dienai zylės, bukučiai, geniai, žvirbliai skuba į inkilus – čia daug šilčiau, nei atviroje vietose, be to – daug saugiau. Šie paukščiai peri drevėse ir inkiluose, medžių plyšiuose, todėl inkilai jiems visai priimtini. Kitos žiemojančios ir mūsų lesyklose besilankančios rūšys – žaliukės, strazdai, svirbeliai, svilikai – nakvoja tarp tankių šakų, jos niekada nakvynės vietos nepasirinks inkile.

Kodėl inkilais reikia rūpintis dabar? Turime žinoti, kad visi seni inkilai, kuriuose praėjusią vasarą paukščiai perėjo, nakvynei netinkami: senuose lizduose daug parazitų, todėl paukščiai į šiuos inkilus neskrenda. 
S. Paltanavičius
Inkilai reikalingi dabar, nes juose naktis praleidžia nemažai žiemojančių paukščių. Baigiantis trumpai žiemos dienai zylės, bukučiai, geniai, žvirbliai skuba į inkilus – čia daug šilčiau, nei atviroje vietose, be to – daug saugiau.

Dabar valyti inkilus labai patogu – parazitai yra ramybės būsenoje, iš inkilų išimtus lizdus galima sudeginti. Jei inkilą nukabinome, būtinai įsitikinkime, ar tvirtai laikosi jo sienelės, ar nereikia pakeisti stogo, pritvirtinti naujų kablių pakabinimui. Į išvalytą ir sutvarkytą inkilą nereikia dėti pjuvenų ar šieno – kai reikės, paukščiai patys pasirūpins jiems tinkamom lizdo medžiagom.

Prie miestų, gyvenviečių, o dabar – ir daug kur miškuose geniai prakapoja zylėms skirtų inkilų landas, nes tik taip gali patekti į jų vidų. Varnėnams skirti inkilai, kurių landos skersmuo 4,5 – 5 centimetrai, geniams tinka be jokių „pataisymų“.

Jeigu tvarkysime tokį genio „patobulintą“ inkilą, galime pakeisti priekinę sienelę ir aplink landą apkalti skardos žiedą. Jis turėtų neleisti geniams toliau gadinti inkilą. Inkiluose nakvojantys didieji margieji geniai nepažeidžia namų sienų, todėl inkilus turėtume kelti ten, kur jie jau parodė polinkį taip elgtis.

Dabar galima kelti ir naujus inkilus, kuriuose nakvos lesykloje besilankantys paukščiai. Daugelis jų, visą žiemą gyvenę tokioje jiems saugioje aplinkoje, pavasarį čia liks perėti. Todėl inkilų kėlimas žiemą yra labai prasmingas ir naudingas darbas.