„Map of Life“ („Gyvybės žemėlapis“) - naujas interaktyvus pasaulio biologinės įvairovės analizės šaltinis, žadantis naują erą rūšių pasiskirstymo vizualizacijoje. Šis žemėlapis iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti tik dar viena biologinės įvairovės duomenų bazė internete, tačiau ji turi naujovišką interneto kartografavimo priemonę, kuri susideda iš įvairiausių duomenų: nuo muziejų kolekcijų iki ekspertų surinktos statistikos.

Gyvybės žemėlapyje daugiausia dėmesio bus skiriama sausumos stuburinių gyvūnų ir žuvų rūšims – derinant informaciją gaunamą iš pasaulio biologinės įvairovės informacinės priemonės įrašų (GBIF), tarpvyriausybinio rūšių duomenų sandėlių, ekspertų duomenų ir kitų informacijos šaltinių.

Iš dalies finansuojamas JAV Nacionalinio mokslo fondo, „Map of Life“ netrukus leidžia vartotojams pridėti arba atnaujinti rūšių duomenis, tokiu būdu jis tampa pirmuoju dvipusiu bioįvairovės informacijos portalu, kuris suteikia dar tikslesnę informaciją juo besinaudojantiems klientams.

„Map of Life“ vis dar susiduria su milžiniška kliūtimi - biologinės įvairovės gyvenamosios vietos kitimo pagreičiu. Svetainei norint pateikti tikslius duomenis, reikės daug daugiau informacijos, bet įkūrėjai viliasi, kad ir vartotojai prisidės prie duomenų bazės kaupimo.

Taip pat įkūrėjai Walteris Jetzas ir Robetas Guralnick tikisi, kad "šis žemėlapis padės išvalyti esamas rūšių paplitimo klaidas. Pavyzdžiui, gerai žinoma, kad duomenys gaunami iš GBIF dažnai būna su netiksliais geografiniais duomenimis ar blogai identifikuotais gyvūnais.“ W. Jetz skatina vartotojus pranešti apie klaidas rastas sistemoje: "Idėja veiks tik tuomet, jei gyventojai norės dalyvauti ir prisidėti prie mūsų idėjos vystymo“.

Demo versija turi dvi pagrindines funkcijas: naudotojai gali ieškoti gyvūno pagal rūšies pavadinimą (tinka tik lotyniškas rūšies pavadinimas; į pagalbą pasitelkite „Wikipediją“), jei jie nori pamatyti visą rūšies paplitimą žemėlapyje, arba gali peržiūrėti visų 50 - 1000 kilometrų atstumu nuo konkrečios vietos pastebėtų gyvūnų sąrašą.

GYVYBĖS ŽEMĖLAPIS