Ūkininkai, kovojantys su kukurūzų laukuose šeimininkaujančiais šernais, gali atsikvėpti. Jų gretas praretins vakarinę Suvalkijos dalį pasiekę vilkai. Kol kas tai - tik šmaikšti medžiotojų išvada, tačiau realybė ūkininkams optimizmu nedvelkia. Vilkai, iki šiol daugiausia gąsdinę Kalvarijos savivaldybės kaimų gyventojus, nuklydo ir į šakiečių miškus.

Praėjusią savaitę pirmąjį vilkų krikštą Šakių rajone patyrė Kidulių seniūnijos ūkininkas Egidijus Beržvinskas. Plėšrūnai papjovė du veršelius. Įvykio vietoje lankęsis Šakių medžiotojų ir žvejų draugijos medžioklės žinovas Gintautas Lieponis sako, kad vilkai atklydo iš Baltkojų miško. Vieną naktį papjovė vieną veršelį, kitą naktį - antrąjį. Banda jau ne kartą buvusi bauginta, o po dvi naktis vykusio užpuolimo, visai pakrikusi.

Vietiniai medžiotojai sako niekuo negalintys padėti ūkininkui - vilkų medžioklės sezonas sustabdytas jam dar neprasidėjus. Taip nusprendė Vilniaus apygardos administracinis teismas, tenkindamas gamtos apsaugos asociacijos „Baltijos vilkas" prašymą, kuriuo buvo apskųstas aplinkos ministro įsakymas, leidžiantis šiemet sumedžioti 50 vilkų.

Tai, kad Baltkojų miške atsirado vilkų, liudija ir sudraskytų danielių liekanos. Juos prieš tris metus Šakių r. miškuose įveisė medžiotojų ir žvejų draugija.

„Šiais metais vilkų papjautos telyčios mūsų rajone pirmosios, bet turime ir kitokių nuostolių. Esame įveisę tokių mielų gyvūnėlių kaip danieliai ir paleidę į laisvę miškuose, tai medžiotojai dabar randa juos sudraskytus. Mums gana brangiai kainavo danielių įsigijimas ir aklimatizavimas. Nors, žinoma, negalime sakyti, kad jie visi žūsta, dauguma dauginasi bei sėkmingai gyvena. Banda, populiacija didėja, - apie pirmuosius vilkų padarytus nuostolius kalbėjo Šakių medžiotojų ir žvejų draugijos valdybos pirmininkas Alfridas Vigelis. - Vilkai nėra dažnas atvejis Šakių rajone, greičiau jau epizodinis. Būna, kad aprimsta, būna, kad vėl suintensyvėja. Iš kitų vietovių jie pas mus ieškodami maisto užklysta. Gali būti, kad iš Novaraisčio kemsynų arba Kaliningrado srities. Kai mes anksčiau daugiau pamedžiodavome, nubaidydavome atgal į tuos miškus, o dabar, kai medžioklė apribota, jie grįžta pas mus. Gal juos čia gena ir nuo Kaliningrado poligono sklindantys sprogdinimai, kas čia žino...“.

Ūkininkai ginasi nuo šernų

Pasak A.Vigelio, pagrindiniai ūkininkų nusiskundimai gaunami dėl šernų padarytos žalos. Šernai mėgsta kukurūzus, kuriuos šakiečiai plačiai augina. „Didelę žalą fiksavome Plokščių seniūnijoje, priskaičiavome apie 7 suniokotus hektarus, Šakių seniūnijoje - maždaug porą hektarų. Yra tos žalos ir daugiau, bet kai kurie ūkininkai yra ir priskirtų plotų medžiotojai, tad pretenzijų nekelia," - sako A. Vigelis.

Būdų, kaip apsiginti nuo šernų, ieško ir patys ūkininkai. Vienas jų buvo įsigijęs garso patranką, kuri užprogramuota iššaudavo nustatytu laiku. Visgi dauguma pripažįsta, kad geriausias šių žvėrių nubaidymo būdas - dažnesnė medžioklė. Jeigu medžiotojai neatlieka savo darbo ir nenubaido javus ar kukurūzus niokojančių šernų, nuostolius tenka atlyginti. Kiek reikės sumokėti šiais metais, dar nėra aišku. Pagal numatytą žalos skaičiavimo tvarką, tam reikalingas rajono statistinis derlingumas, o jis bus paskelbtas ne anksčiau kaip po Naujųjų metų. Žala kol kas fiksuojama tik remiantis ploto dydžiu.

Nors šakiečiai daugiau skundžiasi šernais nei vilkais, Kalvarijos savivaldybės medžiotojų klubo „Liubavas" pirmininkas Edmundas Derenčius sako, kad vilkai tuoj užkariaus ne tik Suvalkiją, bet ir visą Lietuvą. „Neliko Kalvarijos miškuose jokių mažesnių žvėriukų, vilkai juos sunaikino. Dabar gyvulius pjauna. Žmogus veršį augina metus, antrus, ateina vilkai, sudrasko, o valstybė nekalta, nors medžioti draudžia. Pernai buvo devyniolika atvejų, kur žmonės patyrė milžiniškus nuostolius. Šiemet užregistravome dvylika atvejų - ir čia tik mūsų medžioklės plotuose. Praeitą šeštadienį buvome medžioklėje, dviejuose kvartaluose aštuonis vilkus išvarėme. Šernų beveik nelikę. Vieną trečiametį šerniuką matėme ir briedę su briedžiuku. Jeigu nebūtume vilkų išvaikę, nei šerniuko, nei stirniuko būtų nelikę, - vilkų medžioklės sustabdymu piktinosi E. Derenčius. - Plačiai skelbiama, kad Lietuvoje yra tik 250 vilkų ir net 50-ies sumedžioti negalima. Man nesuprantami tokie skaičiai. Vien pas mus 11 tūkst. hektarų medžioklės plote yra 27 vilkai, o kur dar kiti Lietuvos miškai?"

Blogiausia lemtis šioje situacijoje tenka ūkininkams, kurių gyvulius pjauna vilkai. Kas galvijų augintojams turėtų atlyginti patirtą žalą? Anot Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininko pavaduotojo medžioklei Eugenijaus Tijušo, medžioklė Lietuvoje griežtai reglamentuota Medžioklės įstatymo ir Medžioklės taisyklių, todėl trumpas atsakymas į šitą klausimą galėtų būti toks: atsakingos valstybės institucijos turėtų nustatyti efektyvią vilkų populiacijos valdymo ir kompensacijų už šių plėšrūnų padarytą žalą tvarką. Kol kas nėra nei tvarkos, nei kompensacijų.

JAV ūkininkai irgi laukia vilkų medžioklės

Šiaurinių JAV valstijų ūkininkai ir gamtoje poilsiaujantys turistai vis labiau nerimauja dėl netoli gyvenviečių atklystančių vilkų. Viskonsino ir Minesotos valstijose turėtų prasidėti pirmoji organizuota vilkų medžioklė, praneša „Associated Press".

Vilkų medžioklė JAV - nėra naujiena. Ji leidžiama Aliaskos, Montanos, Aidaho ir Vajomingo valstijose. Mičigano, Minesotos ir Viskonsino teritorijose vilkai iš nykstančių gyvūnų sąrašo išbraukti tik šių metų sausį. Laukinių gyvūnų apsaugos organizacijos neslepia susirūpinimo, kad vilkų populiacija minėtose teritorijose yra per maža būsimai medžioklei atlaikyti. Nepaisant gamtosaugininkų protestų, medžioklės sezonas Viskonsine prasidėjo spalio 15 d., o Minesotoje - skelbiamas lapkričio 3-iąją.

JAV ūkininkai jau seniai skundžiasi vilkų išpuoliais ir gyvulių bandose keliama sumaištimi. Laukinės faunos specialistų duomenimis, Mičigano valstijoje priskaičiuojama apie 700 vilkų, Viskonsino teritorijoje klaidžioja apie 850 šių plėšrių žinduolių. Didžiausia vilkų populiacija, kurią sudaro net 3 tūkst. individų, gyvena Minesotos miškuose.

Išskirtinių klubų medžiotojams bus išduoti specialūs leidimai, kurių kiekis ribotas. Tai kursto vietinių medžiotojų aistras, galbūt pirmą ir paskutinį kartą gyvenime sumedžioti šį laukinį plėšrūną. Viskonsino valstijoje nustatyta 116 gyvūnų kvota ir išdalinta 1,2 tūkst. leidimų. Minesotoje licenzijų sulaukė 6 tūkst. norinčiųjų, o leidžiamas sumedžioti vilkų skaičius siekia 600.

Tačiau labiau patyrę medžiotojai teigia, kad vilkai - protingi, judrūs ir puikią uoslę turintys gyvūnai. Abejojama, ar bus viršyta leidžiamų sumedžioti vilkų kvota. Pavyzdžiui, 2011 m. Montanos valstijoje buvo išduota 18,7 tūkst. licenzijų, o sumedžioti tik 166 vilkai.