Pastaba: Transliavimui internete naudojamos nemokamos USTREAM transliuotojo paslaugos. Dėl didelio lankytojų srauto prieš prasidedant transliacijai visuomet paleidžiamos trečiųjų šalių reklamos.

Jeigu stebėdami transliaciją užfiksuosite neįprastų, įdomių ar tiesiog gražių akimirkų iš gandrų gyvenimo - siųskite jas grynas@grynas.lt.

Šis lizdas yra Šiaulių rajone, Naisiuose, vos 8 kilometrai nuo vieno garsiausių ir gausiausiai lankomų Lietuvos vietų – Kryžių kalnelio. Į Naisius gandrai paskrido balandžio 21 d. Pirma parskrido vienas, po kurio laiko pasirodė ir antrasis. Ir nėra nieko stebėtino (jiems taip įprasta) pirmiausia parskrenda vienas, apsidairo, apžiūri lizdą, o tada jau sugrįžta antrasis. Mat jie keliauja skirtingais būriais.

Internetinę vaizdo kamerą įrengti gandrų lizde kilo agronomui, verslininkui, ūkininkui, mecenatui ir buvusiam seimo nariui Ramūnui Karbauskiui:

„Gandrų lizdai būna įrengti saugiai, todėl visuomet aukštai ir sunkiau pasiekiamoje vietoje. Kartą pastebėjau, kaip aplink stulpą su lizdu sukiojasi būrelis vaikų, vienas kito klausinėja, kas ten jame dabar yra, kas galbūt jame dabar vyksta. O kuriam gi vaikui nesinori sužinoti kuo daugiau paslapčių? Taip ir kilo mintis ten įrengti internetinę vaizdo kamerą. Dabar vaikai, prisijungę prie interneto, bet kuria minutę, gali iš labai arti susipažinti kaip gyvena gandrai. Kamera veikia ištisus metus, todėl vos pakvipus pavasariui, jie jau nekantriai laukia parskrendančių, prisijungdami vos ne kas pusvalandį: ar dar neparlėkė?“

Ramūnas Karbauskis
„Transliacija vyksta tiesiogiai jau trečius metus, – sako Ramūnas Karbauskis. Išties labai stiprus įspūdis, pasijausti gandro šeimynos nariu, stebėtojo teisėmis dalyvauti jų gyvenime. Tai nėra mūsų išradimas esu matęs tiesioginių transliacijų iš Lenkijos, Vokietijos, kitų šalių.

Naisiuose, pas vieną ūkininką radome aukštą grūdų bokštą, ant kurio jau daug metų, susinešę lizdą, gyvena gandrai. Beliko įrengti virš jo vaizdo kamerą ir garso aparatūrą.

Šalia transliacijos lango yra pokalbių svetainės langas. Dabar stebėtojai iš viso pasaulio gali ne tik nebyliai stebėti, tačiau galima dalintis vienas su kitu savo įspūdžiais, žiniomis, pastebėjimais. Pastebima, jog pokalbiuose dalyvauja toli gražu ne vien smalsūs vaikai, tačiau ir suaugusieji. Ir gan dažnai tenka stebėti, kaip suaugę užsieniečiai klausinėja musų vaikų apie gandrus, o šie, išminčiaus tonu, aiškina, komentuoja, pasakoja savo emocijas ir išgyvenimus. Užsieniečiai iš viso pasaulio tokių būdų „lankosi“ Lietuvoje. Esam girdėję pasakojimų, kad kai kai kurie taip susižavi šita vaizdo transliacija, jog ryžtasi atvykti į Lietuvą pasižiūrėti kas tai per stebuklingas kraštas“.

O stebuklingas jiems pasirodo tada, kai sužino, kodėl mes pasirinkome transliacijai ne kokį kitą paukštį ar gyvūną, bet gandrą. Ir dar labiau nustemba, jog tai nacionalinis lietuvių paukštis. Jiems tai būna visiškai netikėta, pribloškianti naujiena, kaip kokia pasaka, ir tai juos sužavi, suintriguoja.

„Žinome, kad mus stebi ne vien vaikai iš namų (tikimės, kad ne ruošiant pamokas), tačiau ir iš kompiuterių esančių įstaigose, didžiuosiuose bankuose, įmonėse… Mėgsta mūsų žmonės relaksuoti stebint Naisių gandrus. Tai kaip psichoterapija, raminantieji vaistai, džiaugsmas akims ir širdžiai. Smagu stebėti ir pokalbius, kaip žmonės įsitraukia į gandrų gyvenimą, matant jų prieraišumą vienas kitam, mokėjimą apsieiti, jų švelnumą, vestuvinių šokių grakštumą…

Tai stebintis žmogus, mums rodos, niekada neis daryti blogo kitam, bus dėmesingesnis, o vaikai geriau jau tegul sėdi prie kompiuterio ir mintimis būna su gandrais, negu nieko neveikdami slampinėja gatvėmis, kol nesiima blogų darbų. Tokios teigiamos stebint gandrus sukeltos emocijos jau yra mūsų pergalė, prieš blogybes. Turime statistiką, kad lizdą žiūrėjo 800 tūkstančių originalių interneto vartotojų. Ir tai labai toli gražu nėra pilni duomenys – vos vieno šaltinio duomenys. Tikrasis žiūrinčių skaičius gali būti, jeigu ne keliolika, tai bent keletą kartų didesnis…“

Be tiesioginės gandrų lizdo vaizdo transliacijos Naisiuose yra ir daugiau edukacinių pramogų vaikams. Čia yra didžiausias pasaulyje gandro lizdas, kurį Lietuvos vaikai sunešė pernykščiame „Naisių Vasaros festivalio“ metu. To lizdo diametras 3 metrai.

Naisiuose yra ir inkilų muziejus, kuriame yra apie 150 įvairių įvairiausių inkilų. Prie kiekvieno jo yra paaiškinamasis lapelis, kam skirtas, kodėl jis toks, o ne kitoks, galima sužinoti kaip pasigaminti pačiam.

Beje, reiktų priminti, kad iki gegužės 15 dienos vyksta piešinių ir fotografijų konkursas, šiomis temomis. „Gandrų šeima“, „Gandras žmogui“, „Gandras ir Lietuva“.

„Konkursas vyksta jau antrą kartą – pernai gavome apie 12 tūkstančių vaikų piešinių. Visus juos galima pamatyti internete, kiekvienas vaikas gali pamatyti savo darbelį, jį parodyti savo draugams ar mokytojams. Šiemet tikimės dar didesnio dalyvių skaičiaus. Tai puiki proga vaikui parodyti savo požiūrį į gandrą, į jo gyvenimą, į gamtą.“ – sako Ramūnas Karbauskis.

Be to, kad vaiko darbelis yra skelbiamas, visi konkurso dalyviai gauna dovanų.

Tiesioginė transliacija yra pakankamai brangus malonumas. Įranga, vaizdo, garso technika, priežiūra, ryšys kainuoja tikrai daug. Tačiau svarbiausia ne pinigai – kur kas svarbiau, jog vaizdas ir interneto ryšys yra kokybiškas, ir kad Naisių gandrų lizdą tiesiogiai gali matyti ir amerikietis, ir japonas, ir australietis, ir Antarktidos ledų tyrinėtojas, panoręs atsitraukti nuo įtempto darbo ir susipažinti su mūsų nacionaliniu paukščiu.

R. Karbauskis kartu su Naisių bendruomene ragina neužsisėdėti prie kompiuterių ir progai pasitaikius atvykti apžiūrėti lizdo gyvai, nepamirštant ir visų kitų lankytinų vietų.