Pernai pavasarį buvo pradėtas renovuoti vienas iš pelėsakalių pamėgtų pastatų Klaipėdos mieste. Vykdant renovaciją buvo užsandarintos nišos, kuriose perėdavo pelėsakaliai. Buvo nuspręsta kuo skubiau paukščiams iškelti inkilus pasiūlant alternatyvią vietą perėjimui. Vieta buvo pasirinkta neatsitiktinai. Čia paskutinius kelis metus mėgo lankytis ir tupėti pelėsakaliai, taigi, šansai, kad inkilas taps naudojamas buvo dideli.
Citata
Įrengta filmavimo kamera leidžia pažvelgti į šių paukščių gyvenimą iš labai arti visiškai jiems netrukdant. Be to, surinkta informacija naudojama pelėsakalių mitybos ir elgsenos tyrimams.

Inkilai pagaminti pagal internete rastus kitose šalyse naudojamų inkilų pelėsakaliams brėžinius, inkilo spalva pritaikyta prie pastato spalvos. Šiai rūšiai nebūdinga rinkti ir nešti medžiagą lizdui, todėl į inkilas pripiltas sutrešusios medienos ir keramzito granulių.

Inkile įrengta filmavimo kamera (http://corpi.ku.lt/lizdas/) leidžia iš arčiau pasižiūrėti, kaip peri ir jauniklius maitina pelėsakalių pora. Jau pirmomis stebėjimo savaitėmis, matėme, kaip abu poros nariai krūtinėmis, stipriai stumdamiesi kojomis, ruošia vietą perėjimui. Vėliau buvo sudėti pirmieji kiaušiniai.

Pernai pelėsakalių pora gegužės mėnesio 23 dieną sudėjo pirmąjį kiaušinį. Iš viso sudėjo 5 kiaušinius, kuriuos sėkmingai išperėjo ir išaugino visus 5 jauniklius. Jaunikliai inkile praleidę mėnesį, jį paliko liepos 27 dieną.

Šiemet pelėsakaliai lizdą užėmė ir kiaušinius sudėjo 10 dienų ankščiau nei pernai. Ir jau iki gegužės 20 dienos spėjo sudėti net 6 kiaušinius. Patinas nuolat aplanko patelę ir pakeičia ją perėjimo darbe, kol ši išskrenda palesti patinėlio atnešto grobio.

Toks dirbtinos lizdavietės užimtumas ir dėties dydis rodo didelę tokių lizdaviečių svarbą šiems Lietuvos Raudonosios knygos paukščiams, prarandant perėjimo vietas dėl pastatų renovacijos. Įrengta filmavimo kamera leidžia pažvelgti į šių paukščių gyvenimą iš labai arti visiškai jiems netrukdant. Be to, surinkta informacija naudojama pelėsakalių mitybos ir elgsenos tyrimams. Kas galėjo pagalvoti, kad pelėsakaliai savo jaunikiams kartkartėmis atneša net širšių ir žiogų.