Palyginus šilti orai ir ilgėjančios dienos pradeda vilioti paukščius atgal į mūsų šalį. Pastebėti pirmieji vieversiai ir pilkosios žąsys. Kaip teigė Ventės rago ornitologinės stoties vadovas Vytautas Jusys, sparnuočiai grįžta, tačiau jų gretos dar negausios: „Pirmieji paukščiai šiemet jau pasirodė. Matėme pirmuosius vieversius. Juos pastebėjom vasario dešimtą Ventės rage ir prie Klaipėdos, o kitą dieną prie Kauno. Taip pat grįžo pilkosios žąsys į Nemuno deltą. Dabar kaip tik atšalo, stebėsime, kas bus toliau. Šiuo metu grįžusių dar labai mažai yra“.

Nors sparnuočių ir nėra daug, tačiau šylant jų gretos vis didės. Ornitologas V. Jusys įvardija dar kelias rūšis, kurios gana greitai turėtų grįžti į Lietuvą: „Netrukus turėtų pasirodyti pirmieji varnėnai, taip pat ir pempės. Na, o už kokių trijų, keturių savaičių galima laukti ir gandrų jau“.

Tradiciškai gandro grįžimo diena švenčiama kovo 25 dieną, tačiau neretai šie paukščiai į Lietuvą grįžta kiek ankščiau. Pasak ornitologo V. Jusio, kada išvysime šiuos ir kitų rūšių paukščius, priklauso nuo šylančio oro: „Viskas priklauso nuo oro sąlygų. Jeigu atšyla, sniego nedaug, tada ankščiau paukšteliai grįžta. Meteorologinės sąlygos nemažai lemia. Jeigu staigiai atšaltų, snigtų, grįžtančių sparnuočių truputi tektų palaukti“.

Dabartinės oro prognozės greito atšilimo nežada, tačiau temperatūra per daug nenukrenta - specialistai šią žiemą vertina kaip gana šiltą. Visgi paukščių grįžimas priklauso ne vien nuo oro. Didelį vaidmenį vaidina dienos trukmė. Ilgėjant šviesiajam paros metui sparnuočiai gauna savotišką signalą, jog artėja pavasaris. Skirtingos rūšys migruoja nevienodai, tačiau tradiciškai vieni pirmųjų Lietuvoje pasirodo vieversiai, įvairūs vandens paukščiai.

Orus sunku nuspėti. Kartais atsitinka taip, kad į šalį grįžusius paukščius po kelių savaičių ar net dienų užklumpa šaltis ir sniegas. Susidarius storam sniego sluoksniui, paukščiams gali tapti sunku išsimaitinti. Tokiais atvejais praverčia žmogaus pagalba – paukščių lesinimas: „Dabar, kai sniego nėra, beveik pliusinė temperatūra, tai paukščiai ir patys gali susirasti maisto. Jeigu atšaltų ir pasnigtų daugiau, tada, aišku, situacija kitokia, pagelbėt paukščiams reikia“, - teigia ornitologas V. Jusys.