Hidrometeorologai įspėja, kad gruodžio 14-16 dienomis laukiamas visų Kuršių marių nuledėjimas.

Didžiuliai plotai tarp Drevernos ir Juodkrantės, Kintų ir Preilos, Ventės ir Nidos atvirai banguoja ir toliau laužo, skaldo, į pakrantes verčia atskilusių ledo šarvų gabalus.

Tarp jų žvitriai pulkeliais purpsi sniegstartės, maži margi paukšteliai, žiemoti čia atskridę iš už Poliarinio rato. Ten – jų perimvietės, o Kuršių marių pakrantės žiemą, juolab tokią šiltą kaip šiųmetės pradžia, tikra oazė. Ir ne tik sniegstartėms, bet ir geltonosioms startoms, paprastiesiems čivyliams, kikiliams, žaliukėms. Maisto – į valias.

Atviruose ir kasdien didėjančiuose plotuose vandens paukščiai taip pat jaučiasi puikiai, po marias jų lekioja pulkai.

Beveik iki gruodžio vidurio arti kritinės ribos dėl kritulių stokos nusekęs Kuršių marių baseinas šiomis dienomis pagaliau ėmė kilti.

„Per praėjusią parą 16 cm pakilo, nes pietvakarių krypčių vėtra pristabdė tėkmę į Baltiją, seniai toks vandens kilimo šuolis šį priešžiemį bebuvo“, - vakar užfiksavo ir su žurnaliste pastebėjimais dalijosi Jūrinių tyrimų departamento Hidrologijos skyriaus specialistas Rimas Rimkus.

Dėl nusekusių marių įplauka į mažųjų laivų prieplauką Kuršių marių pakrantėje ties Kintais šį priešžiemį jau yra tapusi panašia į pelkę.

Nors krantinių rekonstrukcijai nepagailėta europinės paramos lėšų, paklota daug betono, bet labiausiai jaučiama gamtos jėgų priešprieša. Jei vandens lygis bent metru nepakils, įplaukos kanalo žiotyse valtys su kroviniais sės ant dugno.

Beveik visas Nemuno deltos hidrografinis tinklas šiųmetį rudenį ir gruodį buvo nusekęs kone metru žemiau bazinės ribos. Nerimauta ne tik dėl to, kad šachtiniuose šuliniuose liko mažai vandens, bet ir kad prūdai prie namų pavojingai nuseko, žuvys po ledu gali neišgyventi.

Bet tokia hidrologinė situacija palanki dėl potvynių kone kasmet nepatogumų turinčioms vietovėms – jei sniego sočiai šią žiemą dangus dar dribteltų, nutirpęs jis subėgtų į talpias, iki šiol pustuštes upių, upelių vagas. Būtų mažiau užlietų kelių, ir tai potvynio zonos žmonėms – neginčijamas gėris.