Kaip informavo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė Vida Šmigelskienė, pirmadienį ugniagesiai gelbėtojai išskubėjo netoli Lydos plento gesinti užsiliepsnojusios žolės.

Pašnekovė teigė, kad pirminiais duomenimis, tai – padegimas. Tokią prielaidą galima daryti ir dėl to, kad toje pačioje vietoje žolė panašiu metu dega kiekvienais metais.

Pareigūnė svarstė, kad greičiausiai gyventojai rudenį nepasirūpina senos žolės nupjovimu ir pavasarį, kai ji ima kelti rūpesčių, nusprendžia ją sunaikinti įplieksdami ugnį. Anot jos, greičiausiai dėl tokių tikslų žolė kiekvieną pavasarį užsidega daugelyje Lietuvos vietų.

Gaisras, kilęs prie Lydos plento, pasak pareigūnės, grėsmės nekelia nei pastatams, nei žmonėms. Tačiau, jos teigimu, „niekas nežino, kas būtų nutikę, jei gaisras nebūtų pastebėtas ir apie jį nebūtų pranešta ugniagesiams“.

Šio ryto duomenimis, šalyje praėjusią parą gesintas 21 gaisras, kilęs atvirose teritorijose. Gaisrų metu Lietuvoje išdegė maždaug 52 ha žolės. Iš jų didžioji dalis - 44 ha - išdegė Vilniaus apskrityje.

Šiais metais ugniagesiai gesinti žolės gaisrų jau vyko 200 kartų. Pernai iš viso buvo užgesinta 4350 gaisrų atvirose teritorijose. Jų metų išdegė daugiau nei 4000 ha žolės.

GRYNAS.lt primena, kad už žolės padegimą gresia nuo 200 iki 1000 Lt bauda, o pareigūnams ji dar didesnė – nuo 400 iki 1200 Lt. Už nepilnamečių nusižengimus baudžiami tėvai.

V. Šmigelskienė prašė pamačius degančią žolę kuo skubiau apie tai pranešti ugniagesiams gelbėtojams, nes laiku neužgesintas gaisras gali sukelti rimtą pavojų netoliese esantiems pastatams ir žmonių gyvybei.