„Žvėrinčiaus“ šeimininkas, vadinamas medinčiumi, Petras Dabrišius BNS sakė, kad netrukus bus baigti statyti aptvarai. Stumbrai turėtų būti perkelti per artimiausią pusmetį.

„Konkretaus laiko, kada bus perkelti gyvūnai, nėra, viskas priklauso, kaip seksis juos sugauti. Čia yra sėkmės reikalas - kartais greit pagaunama, kartais gali užtrukti“, - sakė P. Dabrišius.

Anot P. Dabrišiaus, stumbrus bus stengiamasi prisijaukinti pašarais ir gaudyti gaudyklėmis, kitus gali tekti migdyti.

Pasak jo, stumbrai žmonėms pridaro nemažai žalos.

„Ateina stumbrai, išknisa žmonėms bulves, tai yra sunku, ypač senam žmogui, kuris neturi kur kreiptis pagalbos“, - teigė P. Dabrišius.

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos narys ūkininkas Rimas Kasčionis BNS sakė, kad ūkininkams dažnai tenka varinėti stumbrus iš vieno daržo į kitą.

„Visa žala vertinama prieš nuimant derlių. Praeitais metais buvo priskaičiuota pakankamai nemažai žalos“, - sakė R. Kasčionis.

Panevėžio rajono savivaldybės žemės ūkio skyriaus vedėjo Vyto Jakubonio teigimu, Panevėžio rajono žmonės nuo stumbrų nukenčia kasmet.

„2014 metais stumbrai pridarė žalos už 14 tūkstančių litų, 2013 metais už 99 tūkstančius litų, žmonės nukenčia kiekvienais metais“, - BNS teigė V. Jakubonis.

Į Telšių miškų urėdijos „Žvėrinčių“ ketinama perkelti nuo 10 iki 30 stumbrų. Lietuvoje iš viso gyvena apie pusantro šimtų stumbrų.

GRYNAS.lt primena, kad ne visi gamtininkai pritaria šiai idėjai. Besilaikantys priešingos pozicijos mano, kad stumbrų vieta laisvėje, o ūkininkai esą turėtų tenkintis kompensacijomis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)