Ūkininkas ant žvėriuko nepyksta

Gyvūnų globėjų asociacijos darbuotojai savaitgalį į Kauno prieglaudą pristatė Lietuvoje itin retą plėšrūną – lūšies jauniklį. Į Raudonąją knygą įrašytą gyvūną trečiadienį triušių augintojo žmona rado miegantį augintinių narve. Manoma, kad alkanas plėšrūnas į sodybą atsliūkino ieškodamas maisto.

Juodupės girininkijos girininkas Rytis Andriuškevičius, ūkininkams padėjęs identifikuoti jų narve miegantį saugomą gyvūną, GRYNAS.lt teigė, kad lūšiukas tvarte lankytis pradėjo maždaug prieš dvi savaites.
Rytis Andriuškevičius
Paaiškinau, kad tai saugomas gyvūnas ir ūkininkas suprato.

„Ūkininkas augina triušius ir vienas kitas gyvūnas kartais nugaišdavo. Žmogus nespėdavo jų iškart užkasti. Ir jie visi dingdavo“, - pasakojo pašnekovas.

Anot jo, iki lemtingojo vakaro, kol ūkininko žmona triušių narve rado miegantį lūšiuką, šeima nesuprato, kur dingsta negyvi gyvūnai.

„Vieną vakarą ūkininko žmona atėjo šerti gyvūnų. Jau buvo tamsu. Ji išgirdo, kad kažkas šnypščia. Vėliau moteris pastebėjo, kad vienas narvas atviras, jame įlindęs kažkoks gyvūnas. Tada jis buvo ten uždarytas. Lūšiukas jau buvo papjovęs du triušius. Kadangi esu miškininkas, mane pasikvietė, kad nustatyčiau, koks tai gyvūnas. Jiems iškart buvo aišku, kad ne katinas. Nustačiau, kad tai lūšiukas ir informavau rajono aplinkos apsaugos agentūrą“, - kalbėjo R. Andriuškevičius.

Iš aplinkosaugininkų vyras sužinojo gyvūnų globėjų kontaktus. Tačiau kol jie atvažiavo pasiimti lūšies jauniklio, praėjo dvi paros. Laukiant gyvūnų globėjų plėšrūnas buvo šeriamas žalia mėsa.

Be to, gyvūną identifikavęs vyras pastebėjo, kad sužeista lūšiuko letenėlė. Taip pat jam krito į akis tai, kad plėšrūnas nebijojo žmonių. 
Vytautas Gustaitis
Praėjusią savaitę atvežtas lūšiukas apžiūrėtas ir stebimas specialistų. Jo būklė stabilizavosi. Tiesa, letenėlė sužeista tik paviršutiniškai. Gyvūnas uždarytas voljere. Jam duota vandens ir maisto.

„Jis atėjo į patį miestelį. Manome, kad taip galėjo nutikti dėl dviejų priežasčių. Jis labai anksti prarado motiną arba buvo augintas žmonių. Lūšiukas nėra labai agresyvus. Pakliuvęs į nelaisvę jis visai nesiblaškė“, - atskleidė miškininkas.

Pasidomėjus, kaip į nekviesto svečio vizitą sureagavo ūkininko šeima, pašnekovas sakė, kad didėlio pykčio lūšies jauniklio eibės nesukėlė.

„Paaiškinau, kad tai saugomas gyvūnas ir ūkininkas suprato“, - tikino R. Andriuškevičius.


Anksčiau lūšis buvo pabėgusi Vilniuje

Gyvūnų globėjų asociacijos vadovas Vytautas Gustaitis GRYNAS.lt sakė, kad netoli Latvijos pasienio rastas gyvūnas dvi savaites bus laikomas karantino sąlygomis. Per tą laiką lūšies jauniklis bus stebimas veterinarijos gydytojų. Jeigu paaiškės, kad lūšiukas sveikas, jis bus perkeltas į Tauragės rajone esantį Viešvilės lūšių rezervatą.

„Praėjusią savaitę atvežtas lūšiukas apžiūrėtas ir stebimas specialistų. Jo būklė stabilizavosi. Tiesa, letenėlė sužeista tik paviršutiniškai. Gyvūnas uždarytas voljere. Jam duota vandens ir maisto. Jeigu nepasireikš pasiutligė, po keturiolikos dienų jis bus perduotas į lūšių rezervatą, kuris užsiima lūšių išsaugojimu. Lūšiukas ten bus paleistas į didelius voljerus ir po to jį bus bandoma išleisti į natūralią laisvę“, - teigė V. Gustaitis.

Jis, kaip ir gyvūną identifikavęs miškininkas, pabrėžė, kad keturkojis savo elgesiu išsiskiria iš kitų lūšių.

„Palyginti su laukinėmis lūšimis, jis labai jaukus. Pagal tai galima įtarti, kad jį išaugino žmonės ir vėliau paleido“, - sakė vyras.

Vis dėlto tai jau ne pirmas atvejis, kai laukinis gyvūnas žmogaus pašonėje ieško maisto. Anot V. Gustaičio, panašios aplinkybės susiklostė Vilniuje: „Tai jau antras atvejis. Anksčiau kažkas panašaus buvo nutikę Vilniuje. Tuomet lūšis buvo auginama namuose ir netyčia išbėgo pasivaikščioti po privačių namų rajoną. Tada buvo gaudoma ta lūšis. Vėliau ji buvo perduota į reabilitacijos centrą ir reabilituota naujam gyvenimui laisvėje.“