Gausus būrys Šauklių bendruomenės narių susirinko į Šauklių riedulyną – kadagyną pasitikti ilgai lauktų pirmųjų muflonų. Čia prieš keletą metų juos buvo nuspręsta įkurdinti siekiant išsaugoti vertingas saugomas europinės svarbos buveines. Iš Panevėžio miškų urėdijos atvežta 18 įvairaus amžiaus muflonų (4 patinai ir 14 patelių), du patinai atvyks vėliau iš kitos bandos tam, kad būtų pagerintos genetinės kadagyne įsikursiančios bandos savybės.

„Nors muflonus nesėkmingai bandyta apgyvendinti Lietuvos laukinėje gamtoje, jie aptvaruose puikiai išgyvena. Gyvūno rūšies pasirinkimą šiai specifinei teritorijai nulėmė net keli svarūs argumentai. Svarbiausia, kad šie gyvūnai neišrankūs maistui, ėda įvairią žolę, krūmų atžalas, netgi samanas. Dirvožemyje ir jo paviršiuje slūgso didelis kiekis riedulių, tad tikėtina, kad kalnų avinams muflonams akmenys primins jų natūralias gyvenamąsias sąlygas ir belaipiojant ant jų bus užtikrinta natūrali kanopų priežiūra. Tikimasi, kad muflonai atliks ir kitą svarbią misiją – „išlaisvins“ riedulius nuo juos slepiančios žolinės augmenijos“, – sakė Salantų regioninio parko specialistai.

Muflonai ir visa reikalinga infrastruktūra Šauklių riedulyne atsirado vykdant „Life+" programos finansuojamą projektą „Degraduojančių europinės svarbos buveinių atkūrimas Lietuvos valstybiniuose parkuose“.