Socialiniuose tinkluose įspūdinga nuotrauka pasidalijusi internautė Rima paliko prierašą, kad ąžuolą suliepsnoti privertė perkūnas. Tačiau nuotrauką išvydęs arboristas Algis Davenis tuo suabejojo. Jo teigimu, tai panašiau į tyčinį padegimą, o ne į gamtos išdaigą.

„Perkūnas visagalis... trenkė ir šventoje vietoje į Plokščių ąžuolą“, - rašė internautė. Plokščių ąžuolas auga Kretingos rajone ir jau anksčiau yra nukentėjęs nuo žaibo. Istorija byloja, kad 2012 metais žaibas suniokojo ąžuolo drevę. Dėl to medis buvo sutvirtintas metalinėmis konstrukcijomis.

Lietuvos arboristų centro direktorius A. Davenis, apžiūrėjęs nuotrauką, kėlė abejonę, ar tikrai ir šįsyk medį „nuskriaudė“ gamta.

„Tai panašiau į žmogaus darbą - šiaip jau medis neužsidega. Kažkas, matyt, padegė piktybiškai. Sprendžiant pagal ąžuolo parametrus, jis jau turėtų priklausyti gamtos paveldo objektams“, - sakė arboristas.

Jo teigimu, jeigu į medį būtų trenkęs žaibas, jis būtų perskilęs pusiau, būtų suliepsnojusi medžio lapija.

„Ugnis dega medžio puvinyje. Jeigu buvo padarytas laužas, jis ir degtų. Nuo žaibo trenksmo degtų greičiau šakos“, - svarstė A. Davenis.
Degantis ąžuolas

Anot jo, jeigu medį staigiai būtų puolę gesinti ugniagesiai, ugnį tikrai būtų galima užgesinti. Anot jo, ąžuolas net ir po gaisro turėtų išgyventi.

Pasak Kretingos krašto enciklopedijos, Plokščių kaimo ąžuolas yra stebuklingas. Kaip pasakoja legenda, kaime gyvenęs meistras Zabitis, kuris žmonai mirus, liko vienui vienas. Kartą naktį jam apsireiškė Švenčiausioji Mergelė Marija ir pasakė: „Iškirsk ąžuole drevę ir įrenk koplytėlę“. Prakirtęs nuėjo ir pamatė, kad ąžuolo vidus kiauras. Surinko iš kaimynų pinigų ir nupirko Marijos statulą.