2 milijonus litų kainuosiantį mokyklos grunto tvarkymo projektą trečiadienį aptars Vilniaus miesto taryba. Kaip teigė savivaldybės aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Vita Braškienė, grunto tvarkymo projektas bus finansuojamas iš Europos Sąjungos lėšų.

„Mindaugo vidurinėje mokykloje atlikus grunto tyrimus atrasta, kad jis užterštas sunkiaisiais metalais. Tarša nėra labai didelė, tačiau visą gruntą reikia nukasti, išvežti ir pripilti švaraus“, - sakė specialistė.

Paklausta apie grėsmę mokinių sveikatai, savivaldybės atstovė patarė kreiptis į sveikatos specialistus, tačiau jie teigė pirmą kartą girdintys apie užterštą gruntą sostinės Mindaugo vidurinėje mokykloje.

„Tai – kaip perkūnas iš giedro dangaus. Mokykla priklauso mūsų stebimiems objektams, tačiau lankantis joje niekada neteko girdėti apie šią problemą“, - sakė Vilniaus visuomenės sveikatos centro Visuomenės saugos skyriaus vedėja Asta Razmienė.

Specialistė kol kas nesiryžo vertinti, ar užterštas gruntas pavojingas mokinių sveikatai.

Paklausta, ar sostinėje yra daugiau mokyklų, vaikų darželių, kurių teritorijų gruntas neatitiktų reikalavimų, V. Braškienė sakė, jog tai vienintelis toks objektas. „Pagal atliktus tyrimus ir padarytą grunto taršos žemėlapį buvo pastebėta tik ši vieta, į kurią užterštas gruntas, kaip nustatė projektą vykdantys specialistai, buvo iš kažkur atvežtas tvarkant teritoriją“, - komentavo savivaldybės atstovė.

Pašnekovė atkreipė dėmesį, jog labiausiai užterštas gruntas tose Vilniaus teritorijose, šalia kurių sovietmečiu veikė gamtosauginių reikalavimų neatitinkančios gamyklos. „Vilniuje randame daug buvusių gamyklų veiklos padarinių, tačiau visų pirma tyrėme vaikų ugdymo įstaigų teritorijas“, - sakė V. Braškienė.

Mindaugo vidurinės mokyklos grunto tvarkymo darbai kainuos apie 2 mln. litų, nes kai kur teks ardyti ir atstatyti dangas.

„Tikimės, kitais metais pradėti ir, jei pavyks, pabaigti darbus. Žinoma, labai brangiai kainuoja, nes Lietuvoje nėra vietos, kur būtų galima išvežti užterštą gruntą. Nebent Šiauliuose pastatys pavojingų atliekų poligoną. Teks vežti į užsienį ir tai labai didina projekto kainą“, - komentavo savivaldyėbs atstovė.

Kur bus vežamas užterštas mokyklos gruntas kol kas neaišku, tai priklausys nuo konkursą laimėjusių vykdytojų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją