Kuršėnų mokiniai su mokytoja Rasa Poškiene nusprendė, kad Kuršėnų parke turėtų gyventi šikšnosparniai. Nelaukdami, kol šie skraidantys žinduoliai patys įsikurs senuose medžiuose, nuspręsta  šikšnosparnius privilioti.

Pusę metų studijuota mokslinė literatūra, pagalbon pasikviestas Lietuvos šikšnosparnių apsaugos draugijos pirmininkas Deividas Makavičius. Jis pamokė, kaip gaminti inkilus šikšnosparniams. Tai daug mažesnis inkilas nei skirtas varnėnui, o ir landa kitokia - ne priekyje ir ne apvali. Šikšnosparnis įlįs per inkilo dugne išpjautą vertikalią įpjovą ir kabės ant lubų žemyn galva.

Šikšnosparniams reikia kabinti kelis inkilus vienoje vietoje, mat jie mėgsta gyventi kolonijomis. Inkilai šikšnosparniams turi būti kabinami ten, kur medžiai daug metų nebus pjaunami, todėl netinka miškai. Tobula vieta - parkai, mat jų neplanuojama iškirsti. Pakabinus inkilus vargu ar galima tikėtis, jog vieninteliai skraidantys žinduoliai tuoj pat suskris čia gyventi. Šikšnosparniai labai sėslūs. Naujas teritorijas užima labai atsargiai, o įsikūrę užsilieka ilgam.

Gamtininkas D. Makavičius sako nujaučiantis, ką galvoja ne vienas kuršėnietis, išgirdęs naujieną, kad į parką viliojami šikšnosparniai. Daug kas mano, kad tai tarsi vaiduokliai, naktį išskleidžiantys sparnus. Be to, kai kas tiki, kad šie gyvūnai puola žmones. Pašnekovas šypsosi girdėdamas tokias mintis.

,,Mitas, kad šikšnosparniai įsivelia į plaukus, yra kilęs iš viduramžių, kai buvo didelės šukuosenos, matyt, kažkada buvo vienas toks atvejis, kurį perpasakoja šimtmečiais. Mes patys bandėm žmogui su vešliais plaukais įdėti šikšnosparnį. Ir per kelias sekundes jis išskrido", - sakė gamtininkas.

O naudos ieškantys galės pasidžiaugti šių gyvūnų kaimynyste - šikšnosparniai per naktį išgaudo milijonus uodų. Taip pat reikia žinoti, kad jie yra ekosistemos dalis.

Šikšnosparniai yra skraidantys žinduoliai. Lietuvoje jų yra 14-15 rūšių. Žmonės dažniausiai mato rudąjį nakvišą, nes jis pats didžiausias. Taip pat dažnai matomas vandeninis šikšnosparnis, nes jis skraido ne visai sutemus. Kitas dažniau sutinkamas -  rudasis ausylis. Jis gyvena rūsiuose.

Pasak gamtininko, šikšnosparnius gyventojai vis labiau pamėgsta. Prašoma patarimų, kaip privilioti skraiduolius į sodybas, net senus pastatus, dvarus. Patarimas tokiems šikšnosparnių mylėtojams tas pats - sukurti specialių inkilų gyvenamąjį „mikrorajoną" ir kantriai palaukti, kol naktiniai skrajūnai atskris įsikurti.

Patarimų rasite vaizdo reportaže: