Pasak Klaipėdos aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininko Vitalio Marozo, pavasarį Kuršių mariose plūduriuojančios nugaišusios žuvys – įprastas reiškinys.

„Pats plaukiau ketvirtadienį ir penktadienį Kuršių mariomis ir mačiau vandens paviršiuje pilvais į viršų plūduriuojančių sterkų, karšių ir visokių kitokių, smulkesnių rūšių žuvų. Tačiau čia jokia ekologinė nelaimė, o kasmet pastebimas reiškinys. Pavasarį žuvys neršia. Po neršto jos nusilpsta. O praėjusią savaitę tvyrojęs karštis taip pat pridėjo savo, todėl žuvys ėmė kristi. Savaitgalį vyravo rytų krypčių vėjas ir jas priplakė prie kranto, todėl ir atrodė, kad jų tiek daug. Aišku, gal kam nors prie kranto plūduriuojančių ir pūvančių gaišenų tvaikas nemalonus, tačiau per kelias savaites pati gamta tai sureguliuos. Be to, tomis gaišenomis minta dumbliai, kiti organizmai“, - aiškino V. Marozas.

Tai, kad kritusios žuvys jokia naujiena, pritarė ir Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos vadovė Aušra Feser. „Turime prie to priprasti, kad pavasarį įlankose galime pamatyti nugaišusių žuvų. Tačiau šiemet jų nebuvo tiek daug, kad tektų skelbti pavojų. Buvau nuėjusi prie įlankos ties Parnidžio kopos ir tas žuvis mačiau. Bet juk taip būna kiekvienais metais ir pati gamta galiausiai viską sureguliuoja“, - ramino A. Feser.

Tai, kad gamta jau atliko savo darbą patvirtino ir Nidoje prie pat Kuršių marių gyvenantis Arūnas Burkšas. „Gal ir buvo kelios žuvys, tačiau pastarąsias dvi dienas pučia šiaurės krypties vėjas. Todėl dabar visos tos žuvelės jau nuneštos į Rusijai priklausančią Kuršių marių dalį,“ – paaiškino nidiškis.

Apie žuvų gaišenas Nidoje GRYNAS.lt pranešė ir skaitytojas Mindaugas. Jis piktinosi, kad aplinkosaugininkai žvejus tikrina, o žuvų gaišenų kažkodėl nesurenka.
Kuršių nerijoje gaišta žuvys