Šiemet vasara retai lepino puikiais orais. Tačiau klimatologų duomenimis, praėjęs šiltasis metų sezonas buvo puse laipsnio šiltesnis, bet daug lietingesnis, su daugiau perkūnijų ir stichinių nelaimių lyginant jį su praėjusiais metais.

Klimatologė Audronė Galvonaitė portalui GRYNAS.LT pateikė vasaros statistinius duomenis. Praėjusių metų šiltojo metų laikotarpio vidutinė temperatūra buvo 16, 1, šiemet – 16,6. Specialistė labai tiksliai apibūdina kiekvieną vasaros mėnesį: „Birželis buvo gana vėsu ir lietingas, liepa – labai šilta, rugpjūtis panašus į vasaros pradžią.“

Birželis buvo vėsesnis, lyginant su 2011 m. Vidutinė oro temperatūra nukrito nuo 15,4 iki 14,6 laipsnių.

Liepos mėnuo buvo dviem laipsniais šiltesnis nei praėjusiais metais, tačiau lietingumas vidutiniškai padidėjo juo 79 mm iki 108 mm. Visos vasaros kritulių kiekis sudarė 272 mm, kas sudaro 112 proc. Norma atitinkanti 100 proc. yra 223 mm.

„Anykščiuose prilijo 56,7 mm per kelias valandas, kai mes kalbame apie tokią mėnesio normą. Skendo ir Panevėžys, ir Kupiškis, buvo sustiprėjęs škvalinis vėjas. Temperatūrų svyravimai nuo 30 iki 16 laipsnių ir sukelia visokius gamtos pakitimus”, - teigia A. Galvonaitė.

Šios vasaros metu taip pat buvo užfiksuotos net 56 perkūnijos dienos, kai įprastas jų skaičius - 45 d. per metus. Iš jų net 28 d. užfiksuotos Varėnoje.

„Perkūnijų ryškiai daugiau negu buvo pernai ar užpernai. Tokie reiškiniai darosi vis intensyvesni, dėl klimato kaitos, jie tampa pavojingesni, pridarantys daugiau žalos ir jie nuolat kartojasi“, - sako klimatologė A. Galvonaitė.

Specialistė neatmeta tokios galimybės, kad kasmet vasaros gali atnešti vis daugiau ir stipresnių stichinių reiškinių. Visa tai priklauso nuo klimato kaitos stiprumo. Tam didelę įtaką daro dideli temperatūrų svyravimai, šiltnamio efektas, CO2 ir metano išmetimas į atmosferą, taršos šaltiniai, įvairi žmonių veikla. A. Galvonaitė prideda ir faktą, kad dabar yra saulės aktyvumo metai, todėl ir šis reiškinys artimai susijęs su klimato kaita.

GRYNAS.lt jau rašė, kad visame pasaulyje klimato kaita lemia skirtingus reiškinius. Kol Lietuvoje siautė lietingi orai, JAV leipo nuo sausrų.

2012 m. vasaros didžiausių stichinių nelaimių kronika

Liepos 1 d. orų permainos itin nuskriaudė Uteną. Škvalo metu virto medžiai, kurie vietomis pakibo ant elektros laidų, krito ant automobilių. Vėtra išgriovė aptvarus, nusiaubė viešojo transporto stoteles. Stiprus lietus ir vėjai siautė ir Širvintų, Kauno, Vilniaus rajonuose, Ignalinoje, Švenčionyse.

Liepos 4 d. naktį Vilniuje praūžus audrai į gaisrą Pagirių kaime Vilniaus rajone skubėjo ugniagesiai, tačiau daugiau iškvietimų dar nesulaukta. Tuo tarpu žaibus medžioti mėgstantis DELFI skaitytojas praneša, kad daugiau nei 3 sostinės rajonai trumpam buvo panėrę į visišką tamsą, o audra trumpam nuginklavo ir Televizijos bokštą.

Liepos 9 d. Šalčininkus ir aplinkinius kaimus užgriuvo itin stipri audra. Kaip DELFI sakė Šalčininkų rajono policijos pareigūnai, itin smarkiai audra siautėjo 20-30 minučių, paskui prasidėjo kruša. Gamtos šėlsmas baigėsi iš viso truko apie pusantros valandos, bet pridarė daug nuostolių.

DELFI Jums tiekia kokybišką nemokamą turinį. Jūs atsidėkotumėte mums, jei dalintumėtės šiuo tekstu siųsdami jo nuorodą, o ne kopijuodami tekstą. http://www.delfi.lt/news/daily/crime/pirmadieni-paryciais-salcininkus-nusiaube-audra-su-krusa-vien-tik-policija-neteko-5-garazu-stogo.d?id=59077107#ixzz27SbdFIzr

Liepos 12 d. sostinę užklupo vasariška liūtis. Iš apniukusio dangaus pasipylė lietus, blyksėjo žaibai, griaudėjo perkūnija. Netrukus kai kurios sostinės gatvės virto upėmis – pėstieji turėjo bristi basi, o automobiliai negalėjo pravažiuoti.

Liepos 29 d. Vakarų Lietuvoje siautėjo škvalas. Virstant medžiams daugiau nei 10 tūkst. elektros vartotojų visoje Lietuvoje buvo sutrikęs elektros tiekimas.

Liepos 31 d. Vilniuje ir kituose miestuose siautė audra. Apie 15 val. ties vidurio Lietuva pradėję formuotis debesys pratrūko liūtimis ir griausmais. DELFI skaitytojai pranešė apie smarkų lietų Kaune, škvalas siautėjo ir Ignalinoje.

Rugpjūčio 6 d. Lietuvos pajūryje vėl siaučia vėtra. Pranešama, kad Klaipėdoje stiprus vėjas vartė medžius, vienas jų nukrito ant automobilio. Pirminiais duomenimis, yra sužeistų žmonių. Gelbėtojai tikina gaunantys ir daugiau pranešimų apie medžių prispaustus žmones.

Rugpjūčio 7 d. pajūryje vėl pradėję formuotis debesys pratrūko liūtimis ir griausmais. DELFI skaitytojai praneša apie smarkų lietų Vilniuje ir kituose Lietuvos miestuose.

Rugpjūčio 22 d. Lietuvą pasiekė škvalas. Liūtis skandino Panevėžio, Anykščių gatves, stiprus vėjas laužė medžius Kaune. Apie 20 val. stiprus lietus užklupo ir Vilnių.

Apie stiprų vėją pranešama ir iš kitų miestų. Anykščiuose vėjo gūsiai siekė iki 23 m/s, Kaune taip pat stiprus vėjas laužė medžius, patvino kai kurios gatvės.

„Su klimato kaita mes turėsime vis daugiau stichijų ir jos bus netolygiai pasiskirsčiusios metuose, vasaros gali būti vėsios, žiemos šiltos, arba atvirkščiai. Sunku kažką nuspėti ar prognozuoti“, - perspėjo klimatologė A. Galvonaitė.