Vakarais Vilnelė nusenka

Praėjusį ketvirtadienį Martynas pastebėjo, kad nuo 20.30 iki 22 val. žemiau hidroelektrinės Vilnelės vanduo tarsi išgaravo.

„Šiuo metu Vilnelėje vyksta lašišų nerštas, o vandens nukritimo metu jų lizdai liko sausumoje. Lašišos buvo iškišusios nugaras. Turiu žinių, kad taip vyksta kiekvieną naktį. Toje vietoje, kur dariau nuotraukas, vandens gylis paprastai būna 40-50 cm. O dabar vandenyje buvo galima stovėti“, - sakė skaitytojas, redakcijai atsiuntęs nuotraukų.

Tikrina hodroelektrinę

Užfiksavę didelius Vilnelės vandens lygio ir debito svyravimus Vilniaus regiono aplinkosaugininkai kreipėsi į hidrotechninius įrenginius šioje upėje eksploatuojančią įmonę. Jai duoti privalomieji nurodymai užtikrinti pastovų vandens debitą, reikalingą gerai upės ekologinei būklei palaikyti.
Skaitytoją nustebino nusekusi Vilnelė

Pagal iš Hidrometeorologijos tarnybos gaunamus duomenis Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnai nustatė, kad Vilnelėje žemiau Rokantiškių užtvankos pastebimi dideli – iki 25 cm – vandens lygio svyravimai. Tai – šiai upės atkarpai nebūdingas reiškinys. Sumažėjęs ir Vilnelės  užtvankos debitas žemiau Rokantiškių, jis siekia 4 m/s.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba kasdien skelbia Vilnelės vandens lygio svyravimus. Skaitytojai pastebėjo, jog tam tikromis dienomis vandens lygis stipriai nukrenta ir ši situacija kartojasi.

Įtariama, kad tokiems Vilnelės vandens lygio ir debito svyravimams įtakos galėjo turėti bendrovės „Saunera“, eksploatuojančios Rokantiškių tvenkinyje esančius hidrotechninius įrenginius, veikla.
Skaitytoją nustebino nusekusi Vilnelė

Įmonei duotas privalomasis nurodymas užtikrinti Vilnelės upės atkarpos nuo Rokantiškių užtvankos iki upės žiočių pastovų vandens debitą, kuris reikalingas gerai upės ekologinei būklei palaikyti.

Įmonės veikla bus tikrinama. Vilnelės vandens lygis ir debitas bus stebimas ir toliau.

Mano, kad viskas dėl lietaus stokos

GRYNAS.lt pabandžius paskambinti UAB „Saunera“ vadovui, nurodytu telefonu atsiliepė buvęs direktorius Rolandas Dirmeikis. Nors vyras jau kurį laiką neina vadovų pareigų, tačiau jis sutiko paaiškinti situaciją.
Skaitytoją nustebino nusekusi Vilnelė

Pašnekovas sakė, kad upė greičiausiai nuseko ne dėl jėgainės kaltės, bet dėl gamtinių sąlygų. Anot jo, šiais metais buvo kaip niekad mažai kritulių. „Kiek esu dirbęs, galiu pasakyti, kad šie metai yra tragiški. Jėgainė stovi nuo 2000 metų, bet tokių metų dar nebuvo. Šiemet kritulių nebuvo nei pavasarį, nei vasarą, nei rudenį. Nemuno taip pat liko tik trečdalis. Nukrito gruntinio vandens lygis. Dėl to gamyba irgi kenčia. Jei vandens nėra, tai ir gamybos nėra. Elektrinė pati vandens nenaudoja. Ji tik praleidžia vandenį. Elektrinė dirba pagal taisykles ir nemanau, kad būtų kažkas negerai“, - aiškino buvęs „Saunera“ vadovas.