Gegužės 10 d. Vilniaus miesto Vingio parke UAB „Urbico“ kartu su Lietuvos ornitologų draugija, Laisvalaikio organizatoriais Eventum Group ir Všį „Vilniaus miesto parkai“ iniciavo inkilų iškėlimo akciją.

Sparnuočiams naujus būstus padovanojusios įmonės „Urbico“ vadovas Tomas Stakelis pajuokavo, kad inkilai, šį kartą skirti ne greičio pažeidėjams o sparnuočiams. Ši įmonė žinoma kaip įdiegusi automatizuoto šviesoforinio reguliavimo ir valdymo sistemą, bei greičių matuoklių vadinamų „Inkilais“ statymą Vilniaus mieste.

Akcijos puoselėk gamtą metu, ornitologas Gediminas Petkus skaitė paskaitą įmonės darbuotojams, papasakojo kaip galima prisidėti prie sparnuočių išsaugojimo, ir jų apsaugos. Papasakojo kaip tinkamai pagaminti ir iškelti inkilus, kokie paukščiai gyvena uoksuose, inkiluose. Vilniaus mieste labai trūksta natūralių uoksų paukščiams perėti. Šiai problemai išspręsti Tarptautinė paukščių organizacija BirdLife International rekomenduoja kelti inkilus miestų žaliosiose erdvėse, kas yra daroma Vakarų Europos šalyse.

„Padėti grįžtantiems sparnuočiams galime pagamindami ir iškeldami inkilus, dirbtinius lizdus, nes besiplečianti urbanizacija, industrija, prisideda prie svarbių buveinių paukščiams nykimo, – teigė G. Petkus. Tikimės, kad „Urbico“ gražus gestas paukščiams bus puikus pavyzdys kitoms įmonėms. Inkilas gali būti puikia priemone išsaugant paukščius“.

Nesenai parskridusios raudonuodegės, čiurliai dairosi naujų perėjimo vietų. Kai kurios paukščių rūšys vėlyvą rudenį ir žiemą inkilus naudoja kaip galimas nakvynės vietas nuo žvarbaus vėjo ir šalčio. Tad inkilus galima kelti visus metus. Po LOD koordinatoriaus Gedimino Paskaitos paskaitos Vingio parke bendromis akcijų dalyvių pastangomis buvo iškelta 40 naujų paukščiams skirtų inkilų.

Pasak inkilų gamintojo - ornitologo Dariaus Musteikio pagaminti inkilai tarnaus apie 10 m. Šiuose inkiluose apsigyvens - margasparnės musinukės, įvairių rūšių zylės, paprastosios raudonuodegės, paprastieji varnėnai ir čiurliai bei naminės pelėdos. Visų akcijos dalyvių nuostabai jau įkėlus pirmuosius inkilus, būsimus namus apžiūrinėjo margasparnės musinukės, parastosios raudonuodegės ir didžiosios zylės.