Spąstai gyvūnams ir parko lankytojams

GRYNAS.lt redakcija neseniai gavo laišką iš varlių likimu susirūpinusios vilnietės Justinos, Vingio parke besilankančios beveik kasdien. Moteris atkreipė dėmesį, jog šiuo metu parke, ypač jo pakraštyje ties M. K. Čiurlionio gatve, itin gausu varliagyvių, kurie pakilus oro temperatūrai ir palijus pradėjo masiškai migruoti į nerštavietes.
Varlė Vingio parko šiukšliadėžėje
Tačiau kelią šiems gyvūnams pastoja įvairios kliūtys – pavyzdžiui, parke įrengtos šiukšliadėžės. Jos yra įleistos į žemę, „matyt, kad negadintų natūralios gamtos vaizdo“, mano skaitytoja. Šiukšliadėžių anga yra viename lygyje su žeme, todėl nemažai varlių bešokuodamos į jas tiesiog įkrenta.
Dalia Bastytė
Vingio parko šiukšlių dėžės yra labai įdomus techninis sprendimas - į jas krenta ne tik varlės, bet ir maži vaikai.

„Labai liūdna, bet daugybė varlių tarsi į spąstus pakliūva į tas nelemtas šiukšliadėžes, - savo laiške rašė Justina. - Varlės čia įkrenta dešimtimis ir nebegali iš šių spąstų ištrūkti: iššokti per aukštai, be to, į šiukšlių dėžių vidų įdėti plastikiniai kibirai, kurių paviršius labai slidus. Savaitgalį su šeima, nepaisydami kreivų aplinkinių žvilgsnių, traukėme vargšes keliauninkes varles beveik iš kiekvienos šiukšliadėžės. Suskaičiavome net 60 išgelbėtų varlyčių.“ 

„Manome, kad tokios šiukšlių dėžės yra neapgalvotas sprendimas natūralios gamtos zonoje, pavojingos čia gyvenančiai faunai. Teoriškai, juk į tokią šiukšliadėžę, ypač tamsoje, gali neatsargiai kyštelėti koją žmogus, paslysti vaikas. Gal žmonės čia labai ir nesusižalos, bet smulkiems gyvūnams tai mirtinos žabangos“, - apie pavojų tiek parko gyvūnams, tiek lankytojams keliančias šiukšliadėžes rašė skaitytoja. 

Ji paragino ir kitus parko lankytojus nebūti abejingais ir pagelbėti į šiukšliadėžių spąstus pakliuvusioms varlėms:
Vingio parko šiukšliadėžės

„Žinoma, matyt niekas nesuskubs jų (šiukšliadėžių – red. past.) greitai pakeisti, todėl labai prašau visus gamtą mylinčius parko lankytojus padėti varlėms. Tereikia žvilgtelėti į šiukšliadėžes ir ištraukus nunešti varles atokiau. Vargšės tyliai tūno, kitą kartą - jau apmėtytos šiukšlėmis, ir tik žmonės gali padėti joms iš šių spąstų ištrūkti“, - rašė skaitytoja. 

Varlių gelbėtojų nestinga

Lietuvos gamtos fondo gamtosaugos specialistė ir Lietuvos herpetologų draugijos pirmininkė Dalia Bastytė GRYNAS.lt sakė, jog skaitytojos aprašyta problema jiems yra žinoma ir patvirtino, jog tai tikrai kelia pavojų varlėms. Anot specialistės, problemą išspręsti būtų galima paprasčiausiai pakėlus aukščiau šiukšliadėžes.

„Vingio parko šiukšlių dėžės yra labai įdomus techninis sprendimas - į jas krenta ne tik varlės, bet ir maži vaikai. O kadangi ten dar ir vanduo kaupiasi, įkritusiems vaikams vėsesniu oru būna nelabai smagu. Varlėms taip pat, nes jos ilgesnį laiką pabuvusios paskęsta. O užtektų pakelti jų kraštus nuo žemės ir įkrentančių skaičius žymiai sumažėtų“, - kalbėjo D. Bastytė.
Skaitytoja Justina
Savaitgalį su šeima, nepaisydami kreivų aplinkinių žvilgsnių, traukėme vargšes keliauninkes varles beveik iš kiekvienos šiukšliadėžės. Suskaičiavome net 60 išgelbėtų varlyčių.

Lietuvos herpetologų draugijos pirmininkė taip pat pagyrė varlių gelbėtojus, bei pamokė, kur reikėtų paleisti ištrauktas varles. „Labai gerai, kad žmonės varles iš šiukšlių dėžių ištraukia, nes pačios jos neišlips. O paleisti jas galima ir netoli šiukšliadėžės, tik taip, kad varlė vėl į ją neįšoktų,“ - patarė specialistė.

D. Bastytė pasidžiaugė, jog į jų Vingio parke vykdomą migruojančių varliagyvių apsaugos projektą, kurio tikslas yra apsaugoti šiuos gyvūnus nuo žūties po automobilių ratais, taip pat įsitraukė nemažai prijaučiančių žmonių. Pasak jos, varles per kelią nešioja ir moksleiviai, ir aplinkinių namų gyventojai. 

Keis jau šiemet

Viešosios įstaigos „Vilniaus miesto parkai“, atsakingos ir už Vingio parko priežiūrą, direktorius Laisvūnas Budėnas GRYNAS.lt taip pat patvirtino, jog jiems varliagyvių problema – ne naujiena, apie tai dažnai praneša ir parko lankytojai. 

„Varliagyvių žuvimo problema migracijos laikotarpiu aktuali visoje Lietuvoje. Vingio parkas niekuo neišsiskiria, tik tiek, kad jame daug lankytojų, kurie šią problemą čia labiau pastebi“, - sakė L. Budėnas. Jis patikino, jog Vingio parke dirbantys aplinkos tvarkytojai varliagyvių bėdoje nepalieka – kas 1-2 dienas valant šiukšliadėžes iš jų šie gyvūnai yra išimami.
Varlė Vingio parko šiukšliadėžėje

Paklausus, ar neplanuojama problemos visiškai išspręsti įrengiant kitokio tipo šiukšliadėžes, „Vilniaus miesto parkų“ direktorius teigė, jog tokie planai bus įgyvendinti jau netrukus.

„Savivaldybės miesto ūkio ir transporto departamentas šiais metais planuoja Vingio parke pradėti keisti suolus ir šiukšliadėžes. Naujos šiukšliadėžės bus pakabinamos virš žemės, todėl problemos su varliagyvių įkritimu neliks“, - kalbėjo L. Budėnas.

Specialisto teigimu, „Vilniaus miesto parkai“ prisideda ir prie aplinkosaugininkų akcijų – būtent jų įstaiga parūpino palei kelią statomai tvorelei kuoliukų.

„Manau, kad statomos tvorelės, kitos priemonės  varliagyvių gelbėjimui yra gera švietėjiška auklėjamoji priemonė, pamokanti, kad reikia saugoti visą gyvąją gamtą“, - sakė L. Budėnas.