Žolynų pumpurai jau lenda ir lapais skleidžiasi virš minkšto juodžemio. Pašalas iš jo jau seniai išėjo. Snieguolių varpeliai šen ten darželiuose baltuoja, o jie – tikri pavasario ženklai, nors dar net neįpusėjo vasaris.

Hidrometeorologai skebia, jog ne tik šis mėnuo, bet ir praėjęs sausis buvo 4-5 laipsniais šiltesnis už klimatinę normą, o kritulių kiekis 1,5-2 kartus ją viršijo.

Todėl pamario krašte sausio 16-18 dienomis Nemunas ties Rusne buvo viršijęs stichinį lygį, o Leitė ties Kūlynais – nuo sausio 5 iki 23 dienos. Kelias į Rusnę buvo apsemtas sausio 15-23 dienomis, vandens sluoksnis buvo pakilęs iki 41 cm.

Dabar jau nuslūgo, tik aplinkinių žemumų teritorijos slūgso po vandeniu, o jose telkiasi ir sparčiai daugėja gulbių pulkai. Kraštovaizdis primena kovo mėnesio panoramą, nes akivaizdžiai pavasarėja.

Šiemet Rusnėje ir Šyšoje gyvenantys žmonės dėl potvynio patiria didelių nepatogumų. Todėl
Rusnės seniūnijos bendruomenė „Rusnės sala“ paskelbė peticiją ir renka parašus už estakados statybą. Ši akcija vyks iki kitų metų vidurio.

Vietos gyventojai šiuo metu susiduria su dar viena problema, kuri paaštrėja kiekvieną pavasarį. Nemuno deltoje, kurią po žiemos sąstingio budina pavasario augmenijos ir gyvūnijos veržlumas, atsiveria pasigėrėjimo nekeliantys vaizdai. Nemuno deltos regioninio parko paribyje, prie kelio į Kūlynų mišką, akis bado senų baldų ir rakandų sąvartynas. Jis jau labai seniai čia riogso, bet per žiemą atliekų krūvos vis ūgteli.

Nemuno delta yra salų grupė Šilutės rajone, vakarinėje rajono dalyje už Atmatos upės. Iš viso Nemuno deltos salas sudaro 8 salos. 2 salos yra pačios mažiausios salelės. Viena iš jų didžiausia yra Rusnės sala. 6 salos yra negyvenamos. Tarp jų yra negyvenama Briedžių sala. Nemuno delta, pakilusi vos kelis metrus virš jūros lygio, yra žemiausia Baltijos pajūrio žemumos dalis.

Nemuno delta – vieta, pasižyminti įvairiausių rūšių paukščių gausa. Jiems čia kurtis – puikios sąlygos, tad daug jų čia apsistoja ir peri, o praskrendantys ypač dažnai sustoja čia pailsėti. Norint stebėti paukščius verta aplankyti Ventės ragą – pusiasalį prie Kuršių marių, visai netoli Nemuno upės žiočių. Tai viena geriausių vietų Europoje stebėti ir žieduoti praskrendančius paukščius. Per Ventės ragą kartais praskrenda net iki 300 tūkst. paukščių per parą, o Ventės rago ornitologinėje stotyje per metus apžieduojama apie 60–80 tūkst. paukščių.