Šiltesnio birželio prognozė atšaukiama

GRYNAS.lt visai neseniai rašė apie orų prognozes vasarai. Buvo kalbama, kad vasara bus lietuviška: nei labai karšta, nei šalta. Tiesa, birželiui buvo prognozuojami ganėtinai šilti orai. Panašu, kad ši prognozė pasikeitė. Ir dabar geresni orai žadami rugpjūtį.

Tačiau prognozės gali ir vėl pasikeisti. Dėl to galima kaltinti ir klimato kaitą, kuriai būdingi staigūs orų pokyčiai. Klimatologai sako, kad prie netikėtų pokyčių reikia prisitaikyti arba stengtis sustabdyti klimato atšilimą.

„Ilgalaikių orų perspektyvų nesudarome, bet kartais pasižiūrime, ką prognozuoja didieji pasaulio meteorologijos centrai. Pasižiūrime amerikiečių prognozes vasarai. Situacija tokia, kad prognozuojama įprasta vasara: tai, kas būna ir kasmet. Išskirtinimų nelaukiama. Birželio ir liepos orai turėtų būti tokie patys, kaip ir daugiamečiai vidutiniai rodikliai, o rugpjūtis šiek tiek šiltesnis, puse ar vienu laipsniu. Bet ir tokios prognozės labai dažnai pasikeičia - praeina pora savaičių ir duodama visai kita situacija. Dar visai neseniai prognozavo, kad birželis bus šiltesnis nei įprasta, bet šiandien pasižiūrėjau ir jau prognozuoja, kad jis bus toks pats, koks būna visada: vadinasi bus ir šilta, bus ir karštų dienų, bus ir vėsesnių dienų, kaip ir kiekvieną vasarą“, - sakė Lietuvos hidrometereologijos klimatologas Donatas Valiukas.

Anot jo, nors didelių karščių nenumatoma, jų neišvengsime, tačiau orai bus permainingi. Vieną karščio bangą gali staigiai pakeisti vėsesni orai: „Manau, kad tokių dienų tikrai bus. Kaip ir kiekvieną vasarą. Vieną savaitę būna karšta, tačiau neišvengsime ir vėsesnių orų – svyravimai bus kaip kiekvieną vasarą. Taip buvo ir pernai, ir užpernai“, - aiškino klimatologas.

Saulė „pešis“ su lietumi

Daugeliui vėsūs ir lietingi orai jau atsibodo. Kada galime tikėtis vėlyvo pavasario šilumos? Metereologai guodžia, kad jau antradienį bus šilčiau, bet planuojantiems savaitgalio išvykas jie gerų žinių neturi. Teks pasiimti ir skėčius. Vasariškai šiltų orų dar teks nemažai palaukti.

Nuo antradienio padėtis danguje taisysis – sklaidysis debesys, vis dažniau savo šypsnį rodys ir saulė. Sinoptikų teigimu, oro temperatūra šią savaitę vietomis šoktels net iki 23 laipsnių šilumos, tačiau nors ir bus šilta, neišvengsime liūčių, kai kur – smarkių.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Meteorologinių prognozių skyriaus vyriausioji specialistė Izolda Marcinonienė GRYNAS.lt teigė, kad šią savaitę vyraus lietuviški orai – termometrų stulpeliai šoktels apie 10 laipsnių į viršų, tačiau saulei teks „grumtis“ su lietumi ir perkūnijomis.

„Praėjusią savaitę turėjome kontaktą su šaltais ciklonais iš šiaurės vakarų. Buvo labai vėjuota ir žvarbu. Dabar virš mūsų vyksta oro srautų persitvarkymas: oro masės sukasi iš vakarų ir pietvakarių, dar šiandien turime paskutinę dieną „bendravimo“ su šiaurės ciklonu, todėl ir nešilta, tik iki 14 laipsnių šilumos. Artimiausią naktį, vos tik pragiedrės, pietiniuose ir pietrytiniuose rajonuose galimos nedidelės šalnos – iki 4 laipsnių šalčio dirvos paviršiuje“, - sakė I. Marcinonienė.

Antradienio dieną bus jaučiamas temperatūros šuolis – termometrų stulpeliai kils iki 23 laipsnių. Prie jūros bus apie 16 šilumos, daugelyje kitų rajonų apie 20 laipsnių, o pietiniuose rajonuose bus šilčiausia, iki 23 laipsnių šilumos.
Suprantama, kad žmonės tuo domisi, žmonės apskritai norėtų žinoti, kokie orai bus tris mėnesius į ateitį, bet nėra galimybių to numatyti.
D. Valiukas

„Ateis visai kita oro masė iš pietvakarių, nuo Šiaurės Afrikos. Gaila, kad ateinantis oras nebus giedras, turės tropinio oro „liežuvėlį“. Karštis bus virš Balkanų, bet pasieks ir mus, vis dėlto bus nerami diena, vakarų Lietuvoje bus trumpi lietūs su perkūnijomis“, - pasakojo sinoptikė.

Trečiadienį šiluma plūs ir toliau, dieną sieks 17-22 laipsnius. „Būtų gal ir šilčiau, bet oro masė yra drėgna – su lietumi, perkūnijomis, škvalinio vėjo sustiprėjimais. Būtent jie neleis orui smarkiau įšilti. Daugiau lietaus klius rytiniams rajonams, o vakariniuose rajonuose, nors saulės ir bus, bet temperatūra sieks apie 14-15 laipsnių“, - sakė I. Marcinonienė.

Ketvirtadienis bus audringiausias – naktis bus nerami, rytiniuose rajonuose intensyviau lis, vakariniuose mažiau. Oro temperatūra sieks iki 23 laipsnių rytiniuose ir pietiniuose rajonuose, vakariniuose bus vėsiau – 14-15 laipsnių.

Penktadienio ir naktis, ir diena turėtų būti be kritulių, bet šilumos bus mažiau – iki 15-20 laipsnių.

Šeštadienis pralinksmins, sekmadienis nuliūdins

Ateinantis savaitgalis bus permainingas. Kaip prognozuoja sinoptikai, šeštadienis turėtų būti giedras ir šiltas, o štai sekmadienį žadamas lietus.

„Turėčiau pralinksminti, kad šeštadienį bus šiltesnio oro bangelė, kadangi oro srautas ateina iš pietų-pietvakarių, jis staigiai nepasitraukia nei į rytus, nei į vakarus, jis tiesiog vinguriuoja per Lietuvą į šiaurę. Šeštadienį ateis metas šiltesniam orui – dieną, ypač pietiniuose rajonuose, turėtų būti per 20 laipsnių šilumos: prie jūros apie 15 laipsnių, pietiniuose iki 22-23 laipsnių“, - sakė sinoptikė.

Vis dėlto po šiltesnių ir sausesnių orų šeštadienį, sekmadienis bus lietingas ir panašus į ketvirtadienį. Ateinantį pirmadienį ir antradienį prognozuojami šilti orai, bet su lietumi ir perkūnijomis.

„Bus vasaros preliudija. Prie šaltų naktų ir dienų, vėjuotų, žvarbių bent dešimt dienų į priekį negrįšime. Jausime temperatūrų skirtumą – šiandien (pirmadienį) tik 14 laipsnių, o antradienį jau bus iki 23 laipsnių. Priprasime greit prie šilumos ir jau norėsis ir 25-26 laipsnių. Vasariškų karščių nesimato, bet, manau, kad geriau po truputį į vasarą žengti negu su tvankuma“, - sakė I. Marcinonienė.

Pulti į vandenį dar anksti

Šią savaitę galėsime pasilepinti šiltesniais orais, tačiau jie bus permainingi – švies saulė, o kartais ir palis. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Hidrologijos skyriaus vedėjas Aleksandras Kajutis gerų žinių ištroškusiems maudynių po atviru dangumi neturi. Kol kas kišti kojas į vandenį nepatartina.

„Kol kas šiuo metu normaliai įšilusių vandens telkinių tikrai nėra. Vandens temperatūra – apie 11-12 laipsnių. Jau nuo rytdienos (antradienio) orai žymiai atšils, bet vandens ir dirvos temperatūra yra inertiškos, jos įšils šiek tiek vėliau. Iki birželio pradžios dar nebus maudymuisi komfortabilios temperatūros. Vandens temperatūra pasiekti 15-16 laipsnių, bet ji nėra pakankama, reikia bent 17-18 laipsnių“, - kalbėjo A. Kajutis.

Jo teigimu, greičiausiai įšyla seklieji ežerai, taip pat Kuršių marios - nors jos didelės, bet seklios. Dabar ten vandens temperatūra siekia 13 laipsnių, taigi iki birželio pradžios maudynių mėgėjams tikrai nebus ką ten veikti.
Šiuo metu Baltijos jūros ties Lietuvos pakrante – Nida, Klaipėda - vandens temperatūra siekia vos 11 laipsnių ir kaip juokavo hidrologas, pabraidyti galima būtų nebent tik su guminiais batais.
Citata

Ežerai Lietuvoje daugmaž visi įšyla panašiu metu, upės – lėčiau. Tose upėse, kurios yra labiau šaltiniuotos, pavyzdžiui, Žeimena ar Merkys, per visą vasarą išlieka dviem-trim laipsniais šaltesnės.

„Pas mus Lietuvoje ežerų įvairovė nedidelė, sudėtingiausia problema su Baltijos jūra. Ji ne tik vėliau įšyla, bet įšilimui įtakos turi vandens masių kaita. Būna taip, kad ji jau beveik įšyla, bet pasisuka vėjas ir srovės nuneša šiltą vandenį nuo kranto į gilumą ir atplukdo labai šaltą. Taigi vyksta vandens maišymosi procesas. O visur kitur galima sakyti, kad kai jau įšyla vandens telkiniai, vienas kitas laipsnis nebeturi lemiamos įtakos“, - pasakojo A. Kajutis. Šiuo metu Baltijos jūros ties Lietuvos pakrante – Nida, Klaipėda - vandens temperatūra siekia vos 11 laipsnių. Ir kaip juokavo hidrologas, pabraidyti galima būtų nebent tik su guminiais batais. „Basomis tikrai ne“, - juokėsi pašnekovas.

Jo teigimu, tik birželio pradžioje bus galima rimčiau pagalvoti apie bridimą į ežerus ar upes ir pasitaškymą jose.