“Naudingus plotus užvertėme atliekomis, įskaitant šiltnamio efektą sukeliančias dujas, kurios sukelia klimato chaosą. Rugpjūčio 22 d. gali būti skelbiamas žmonijos ekologinis bankrotas. Tačiau, kadangi sustoti neįmanoma, o alternatyvos nėra vykdomos, šią problemą spręsime perduodami vekselius savo anūkams, tai yra nustumdami problemos sprendimą į ateitį. Naudosime gruntinį vandenį , kurio nemaitina lietus.

Plėtosime ganyklų gyvulininkystę, alindami laukus ir pievas, kurios virs dykynėmis. Nusiaubsime jūras ir upes, išgaudę daugiau žuvies ir jūros gėrybių, nei leidžia natūralus reprodukcijos procesas. Kas minutę bus iškertami miškų plotai, prilygstantys 65 futbolo aikštėms. Be to, šiltnamio efektą sukeliančios dujos šildys atmosferą ir vis dažniau kils potvyniai bei gaisrai“, – rašo leidinys.

Pavojaus signalą paskelbė „Global Footprint Network“ – organizacija, kuri jau daug metų vertina įvairių tautų gyvenimo būdo poveikį aplinkai. Pavyzdžiui, jei visi planetos gyventojai gyventų kaip amerikiečiai, mums reikėtų keturių planetų, tokių kaip Žemė. Italai suvartoja mažiau, bet jiems reikia pusantros planetos. Straipsnio autoriaus nuomone, reikėtų imti pavyzdį iš indų ir kinų, kurie vartoja tik tai, kas būtiniausia ir palieka daugiau nei pusę planetos išteklių kitoms rūšims.

Italų mokslininko Roberto Brambillos nuomone, norint sumažinti mūsų poveikį aplinkai, reikia visai nedaug: valgyti mažiau mėsos, į darbą kartais važiuoti ne automobiliu, o dviračiu arba metro, naudoti atsinaujinančius energijos šaltinius. Tūkstančio panašių gestų suma virs skirtumu tarp „ekologinio pėdsako“, kurį palieka vienas amerikietis, ir kuris prilygsta 9 ha Žemės paviršiaus, ir tarp to, kurio reikia vienam vokiečiui – 4 ha, rašo straipsnio autorius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)