Zoologijos sodo atstovai žirafą užmušė specialiu ginklu, o ne suleisdami mirtiną vaistų injekciją, nes nenorėjo užteršti jos mėsos. Lankytojams, tarp kurių buvo ir mažų vaikų, buvo leidžiama stebėti, kaip žirafos skerdiena nulupama, supjaustoma ir sušeriama liūtams. Toks likimas žirafą ištiko dėl to, kad ji buvo „perteklinė“, kitaip sakant, žirafos atsivedė per daug jauniklių, visiems jiems nepakako vietos, todėl baimintasi giminingo veisimosi.

„Tiesą sakant didžiuojamės, kad leidome stebėti vaikams žirafos skerdienos sušėrimą liūtams, nes vaikai gavo neįkainojamą anatomijos pamoką, ko niekada nepamatytų jokiose fotografijose“, - AP naujienų agentūrai sakė Stenbaek Bro, vienas iš Kopenhagos zoologijos sodo atstovų.
Bengtas Holstas
Turime atrinkti geriausias žirafas, kad užtikrintume gerų genų plitimą. Tik tokiu būdu rūšis išliks.

Keletas institucijų, tarp kurių ir Didžiosios Britanijos Yorkshire Wildlife Park, siūlėsi Marių pasiimti savo globon, tačiau nuspręsta žirafos niekam neatiduoti. Už gyvūnų teises pasisakančios Danijos organizacijos atstovė Stine Jensen teigė, kad toks dalykas kaip žirafos nužudymas neturėjo apskritai įvykti. 

„Šis įvykis parodo, kad zoologijos sodas nėra etiška institucija, kokia ji save nori parodyti. Jie mano, kad geriausia išeitis tiesiog atsikratyti žirafiuko, kuris nereikalingas, nei ieškoti kitų alternatyvų“, - piktinosi S. Jensen.

Sprendimą teisina noru išsaugoti gerą genetiką

Tačiau zoologijos sodo direktorius mokslo reikalams Bengtas Holstas gynė sprendimą zoologijos sode nelaikyti žirafiuko, kuris galėtų pakenkti tolesnės populiacijos genetikai. „Turime atrinkti geriausias žirafas, kad užtikrintume gerų genų plitimą. Tik tokiu būdu rūšis išliks“, - aiškino jis. Kasmet Kopenhagos zoologijos sode apie 20-30 žirafų neišgyvena (arba nužudomos), tačiau kadangi jos gerai veisiasi – būtina daryti selektyvinę atranką ir palikti tik pačias stipriausias.

Laukinio parko Nyderlanduose direktorius Robertas Krijuffas paskutinę minutę siūlėsi žirafą Marių pasiimti į savo parką, tačiau ir jo pasiūlymas buvo atmestas. Reaguodamas į tokią įvykių baigtį jis sakė: “Negaliu patikėti – mes pasiūlėme išgelbėti Mariaus gyvybę. Zoologijos sodams reikia keisti požiūrį į savo veiklą”.

Kopenhagos zoologijos sodo atstovai CNN aiškino, kad žirafiuko atidavimas kitiems zoologijos sodams taip pat turėtų riziką, kad vyks giminingas veisimasis, o jo paleidimas į laisvę negalimas dėl per mažos išgyvenimo galimybės.

Kopenhagos zoologijos sodas dalyvauja specialioje gyvūnų veisimo programoje, kuri Europoje turi kiek daugiau nei 300 narių. Šios programos taisyklėse aiškiai pasisakoma prieš giminingą žirafų veisimąsi.